Index Vakbarát Hírportál

Trumpék belenyúlhatnak a Google keresőjébe

2018. augusztus 28., kedd 14:30

Donald Trump amerikai elnök szerint a Google úgy manipulálja a róla szóló keresési találatokat, hogy túlnyomó többségükben csak a negatív felhangú cikkek legyenek láthatók, a pozitív találatokat elnyomja, ezzel összhangban pedig csak a baloldali médiumok – a "Fake News Media" – kapnak teret, a republikánus-konzervatív hangok nem – írja a Verge.

Az elnök két tweetet is szánt a kérdésnek. Az elsőben egy kérdéses hitelességű statisztikai is elcsattan, amely szerint a "Trump hírek" kifejezésre angolul rákeresve, a találatok 96 százaléka a baloldali médiából érkezik, ami szerinte nagyon veszélyes.

A második bejegyzésben azt írja, hogy a Google kontrollálja, mit láthatunk és mit nem, ami szerinte nagyon komoly probléma, de ígéretet tesz arra, hogy a helyzet "kezelve lesz". Hogy ez mit jelent, illetve jelent-e valamit valójában, egyelőre nem tudni. Annyi biztos, hogy Trump az egész elnöksége alatt folyamatosan a mainstream média hiteltelenítésén fáradozik, így logikus következő lépés lenne, ha akár valamilyen jogszabályi változtatással is megpróbálna fellépni az általa álhírgyáraknak titulált médiumok befolyása ellen.

Bár Trump ezúttal is él a tőle megszokott eszközökkel, mint a rá nézve kedvezőtlen tudósítások összemosása az álhírekkel; a hangzatos, de kétes hitelű statisztikák előrángatása; vagy a fenyegető ígéretek belengetése; kétségtelen, hogy most is jól érez rá a néphangulatra: egyszerre megy neki a sokak által bizalmatlanul méregetett mainstream médiának, illetve a valóban óriási befolyást felhalmozó és nem éppen ultrakonzervatív hátterű techóriásoknak.

Az elnök tweetjei után nem sokkal pedig Larry Kudlow, Trump gazdasági főtanácsadója azt nyilatkozta egy sajtótájékoztatón, hogy a kormány mérlegeli a Google keresőmotorjának szabályozását. "Vizsgáljuk a kérdést" – mondta riporterek érdeklődésére, hozzátéve, hogy szólnak majd, ha jutottak valamire. Ennél többet a Fehér Ház nem volt hajlandó elárulni. 

A Google viszont kiadott egy közleményt, amelyben tagadta, hogy politikai szempontok érvényesülnének a keresőmotorjukban, amelynek algoritmusát folyamatosan fejleszti a cég. 

Rovatok