Index Vakbarát Hírportál

A mesterséges intelligencia átverheti az ujjlenyomat-olvasót

2018. november 27., kedd 09:12

Érdekes, potenciálisan nagy jelentőségű tanulmányt publikáltak a New York-i Egyetem kutatói, akiknek sikerült egy mélytanuló ( deep learning ) algoritmussal felvértezett mesterséges intelligenciával olyan hamis ujjlenyomatokat generálni, ami átverheti a biometrikus azonosítókat használó rendszereket.

Az ilyen irányú próbálkozások nem újkeletűek. Ugyanez a csoport tavaly már demonstrálta, hogy egy valós ujjlenyomatokat tartalmazó adatbázissal hogyan lehet olyan univerzális lenyomatot készíteni, ami nagy valószínűséggel feloldhatja például az okostelefonokat.

Ehhez nagyon hasonlóan működik az új DeepMasterPrints is. Az újdonság a mostani esetben az volt, hogy a DMP működéséhez nincs is szükség meglévő ujjlenyomatokból álló adatbázisra, a rendszer enélkül is képes volt olyan mesterkulcsot generálni, ami a kontrollként felhasznált valós adatbázis elemeinek 23 százalékára ráhúzható, ha az azonosítást végző rendszer téves elfogadási hányada 0,1 százalékos.

Elődjéhez hasonlóan a DeepMasterPrints is csak azokat a rendszereket tudja átverni, amelyek nem a teljes ujjlenyomatot, hanem csak annak adott számú elemét tárolják el, ráadásul azok a szenzorok, amelyek más jellemzőkre, például hőmérsékletre is figyelnek, még kevésbé verhetőek át egy gumira nyomtatott ujjlenyomattal.

(IT Café)

Rovatok