Index Vakbarát Hírportál

Nincs mese, az elektromos közlekedésé a jövő

2019. január 12., szombat 14:58

Jönnek az elektromos járművek. Nem is jönnek, már a nyakunkon vannak. Talán ez lehetne a 2019-es Las Vegas-i CES egyik fő tanulsága. A millióféle kiállított és bemutatott technológia közül úgy tűnt, hogy nincs igazán kiemelkedő, trendalakító újítás: a VR szórakoztatóipari termékké vált, mobiltelefonok egyre okosabbak, ügyesebbek, de az iPhone óta nincs forradalmi újítás (kivéve ezt az egyet), a tévék laposak vagy görbék, de mindenképp szépek, illetve ha felgöngyölhetőek, akkor keltik fel csak igazán a figyelmet. Egyetlen kivételnek a járműipari szegmens mutatkozott.

A konzumelektronikai show-n évről évre egyre nagyobb teret nyernek az autóipari újítások. A kezdetekben ez leginkább az autós hi-fik növekvő jelenlétében merült ki, aztán pár éve gyökeres fordulatot vett a dolog, egyre színesedett a járművekkel kapcsolatos kiállítók köre, mostanra pedig úgy látszik beérett a dolog. Hol van már az évekkel ezelőtti pár stand amin mélynyomót és autós erősítőt lehetett dübörögtetni! Idén az egyik legnagyobb csanrnokot kizárólag autós kiállítók töltöttek meg, és a járműipari újítások átszivárogtak a többi csarnokba is.

Összefoglalóan azt lehet mondani, hogy minden kétséget kizáróan az elektromos meghajtású járműveké a jövő – sőt, már a jelen –, meghatározó lesz a sofőr nélküli, önvezető autók, kisbuszok szegmense is, és mindent áthat majd a mesterséges intelligencia, az IoT (dolgok internete), valamint a mindennél kényelmesebb utazás igénye, hogy miközben A-ból B pontba eljut az ember, a lehető legjobban érezze magát.


Az alábbi nagyképes összefoglalónk igyekszik a látottak legjavát bemutatni, nagyjából képet adva arról, hogy hamarosan – éveken belül – milyen új járművek jelennek majd meg az utcákon, vagy éppenséggel a levegőben. Nézegessék, szokják a látványt!

(Munkatársunk a Bosch meghívására vesz részt a CES kiállításon, a cég állta az útiköltséget is, de cikkeink tartalmába nincs beleszólása.)

Rovatok