Index Vakbarát Hírportál

Műholdgyilkos orosz és kínai lézerektől tart a Pentagon

2019. február 11., hétfő 23:34

Kína és Oroszország komoly fejlesztéseket hajtott végre olyan fegyverrendszerek létesítése felé, amikkel veszélyeztethetik az Egyesült Államok űrbiztonságát, derült ki egy friss Pentagon-jelentésből.

A CNN által idézett, az űr biztonságát fenyegető veszélyekről készített tanulmány főleg orosz, kínai, iráni és észak-koreai űrfegyverkezési terveket vesz sorra, amik közül a kínai és orosz fenyegetések a legsürgetőbbek, a Pentagon szerint ugyanis Moszkva és Peking műholdpusztító lézereken dolgozik.

A műholdak stratégiai fontossággal bírnak az amerikai biztonsági rendszerekben, hiszen ezekkel követik az észak-koreai helyzet alakulását, a műholdra szerelt szenzorokkal érzékelik a rakétakilövéseket, de ezeket használják hírszerzésre és a célzórendszerekhez is. Ezek védelme miatt is nagy szükség lenne az űrhadosztályra, vagyis a Donald Trump által Space Force-nak elnevezett főparancsnokságra.

A jelentés szerint a kínaiak akár már 2020-ban hadrendbe állíthatnak olyan lézerfegyvereket, amikkel el tudnak pusztítani alacsony keringési pályán levő szenzorokat, a 2020-as évek közepére pedig már nagyobb, nem csak megfigyelésre használt műholdakat is meg tudnak meg semmisíteni a földről. Az oroszok kapcsán kitér a jelentés arra, hogy 2018 júliusa előtt már vittek fel lézerfegyvert az űrbe, alighanem pont idegen műholdak elleni használatra.

Rovatok