Index Vakbarát Hírportál

GPS nélkül is hazatalál a robot

2019. február 14., csütörtök 11:00

A francia Aix-Marseille Egyetemen olyan, kinézetében és viselkedésében is rovarokra emlékeztető robotot fejlesztettek, amelynek a tájékozódáshoz nincs szüksége a globális helymeghatározó rendszerre. Pontosan azokat az irányjelzőket és azt a navigációs technikát használja, ami a sivatagi hangyákat is segíti abban, hogy hazataláljanak.

Az AntBotnak (Hangyarobotnak) elkeresztelt eszköz hat lábán sétálva három körülményt figyel párhuzamosan, és ezekből határozza meg a megtett távolságot és az irányt. Folyamatosan monitorozza a nap állását, és számításba veszi az idő múlásával helyet változtató nap változó irányát is. Emellett figyeli a földön látható tereptárgyakat (amelyeket a kísérletekben termőföldeket ábrázoló légi fotók hatalmas poszterei helyettesítettek. Ezeken túl pedig számolja saját lépéseit is.

A Science Robotics folyóiratban publikált tesztek során a robotnak számos kijelölt pontot kellett felkeresnie, majd a lehető legrövidebb útvonalon visszatérnie a kiindulópontra. Az esetek nagy részében ezt néhány centiméteres tévedéssel sikeresen végre is hajtotta.

Számos sivatagi rovar ugyanezt a taktikát követi. Míg a táplálékkeresés közben össze-vissza csámborognak, amint rátaláltak az eleségre, szinte

tévedhetetlenül és nyílegyenesen a fészek felé veszik az irányt.

Az Antbot azért még nem működik tökéletesen. A tesztek során meglehetősen gyorsan túlmelegedett a navigációs rendszere, így egy huzamban csak 14 méter tud haladni. Most dolgoznak a továbbfejlesztett verzión, amely tovább működhet. Egy meg nem nevezett francia autógyártóval együttműködve fejlesztenek emellett egy olyan navigációs rendszert, amely a csillagok alapján képes tájékozódni, és így a GPS hasznos kisegítőrendszere lehet. Ugyanakkor, minthogy itt is az égből érkeznek a navigációt segítő jelek, meg kell oldani, hogy a rendszer működése ne legyen érzékeny a felhős égre és a napot takaró egyéb akadályokra, például a lombozatra.

Forrás: New Scientist

Rovatok