Index Vakbarát Hírportál

Négyszögletű székletet és a gusztustalan román lejt is díjazták az idei anti-Nobelen

2019. szeptember 13., péntek 11:03

Idén is kiosztották az anti-Nobel-díjnak is nevezett Ignobelt, vagyis a legfurcsább tudományos felfedezésekért járó díjat. Olyan kutatásokért jár az elismerés, amiken először nevet az ember, aztán viszont elgondolkozik rajta. Idén tartották a 29. díjátadót.

A 2019-es díjazottak között vannak azok a holland és török kutatók, akik annak szentelték a munkásságukat, hogy megállapítsák, melyik országnak a leggusztustalanabb a pénze; egy iráni tudós, aki pelenkacserélő gépet fejlesztett; egy olasz tudós pedig mi mást bizonyíthatott volna be, mint hogy a pizza valójában egészséges. 

A díjat valódi Nobel-díjasok adták át a Harvard Egyetemen. A nyertesek 10 billió zimbabwei dollárt nyertek, aminek a valós értéke semmi, az átadón pedig úgy kellett előadni az egyperces köszönőbeszédet, hogy egy nyolcéves kislány ásítgatott közben, és mondogatta, hogy ez unalmas. 

Az átadó nagyjából egyetlen komoly pillanata az volt, mikor megemlékeztek Roy Glauber fizikusról, aki valódi Novel-díjat nyert, és aki minden évben lelkesen támogatta, és részt is vett az Ignobel-díjátadókon. Glauber 93 éves volt. 

2016-ban magyarok is nyertek díjat, itt olvashat arról bővebben, hogy milyen előnyei vannak a fehér lovaknak, és hogy miért vonzódnak a szitakötők a fekete sírkövekhez a temetőkben. 

Rovatok