Index Vakbarát Hírportál

Alulról és felülről is nyaldossa a klímaváltozás az Antarktisz jegét

2019. október 10., csütörtök 16:12

Meleg óceáni vízből álló folyamok erodálják az Antarktiszt körülvevő vastag jég töredezett peremét, és ezzel igencsak elősegítik a jégtáblák leszakadását, ami hozzájárulhat a világ tengerszintjének növekedéséhez. A meleg víz alulról támadja a jégtáblákat, ahol a legsérülékenyebbek – mutatott rá egy friss tanulmány, amit a Scientific Advances című tudományos lapban publikáltak.

Az olvadást leíró modellek és előrejelzések még nem veszik figyelembe ezt az újonnan megismert jelenséget, és egyelőre nem tudni, hogy az milyen mértékben járul hozzá a jég olvadásához.

A sarkvidéki óceán jégtáblái a szárazföldi gleccserek hosszú nyúlványai, az Antarktisz kontinensének háromnegyedét ezek veszik körül. A kanyonszerű falaknak és az óceánok fenekébe ütközve lelassul a jég áramlása, és ez védelmet nyújt a kontinentális jégnek. Az újonnan felfedezett mechanizmus viszont gyengíti ezt a védőfalat, ahogy a mélyből feltörő meleg áramlatok, amelyek kilométer szélesek és több tíz kilométer hosszúak lehetnek, elbontják a jég alját.

Eközben egy másik jelenséget is megfigyeltek a jeges kontinens keleti felén: nyaranta több tízezer ragyogó kék színű tavacska borítja a jég felszínét, sokkal több, mint amennyiről korábban tudtak a kutatók. Ezek a sötétebb színük miatt több napenergiát nyelnek el, ami további olvadást generál. Bizonyos esetekben olyan gyorsan mélyülnek ezek a tavacskák, hogy emiatt töredezik szét a jég.

A műholdas felvételeken 65 ezer tavat számláltak.

Ebben a friss tanulmányban a 2016 végén és 2017 elején rögzített műholdas adatokat vizsgálták, egy olyan nyári időszakot, amikor szokatlan légköri jelenségek okoztak enyhe időjárást. A tudósok szeretnék megismételni az elemzésüket más években rögzített adatokkal, mert a tanulmányuk alapján a melegebb években sokkal sérülékenyebbnek tűnik a sarkvidéki jég, mint ahogy azt gondolták.

(Phys.org)

Rovatok