Index Vakbarát Hírportál

Annyi a lopakodóknak, valami mást kell kitalálni

2019. október 11., péntek 10:44

Fizikai korlátokba fog ütközni, hogy tovább lehessen növelni a vadászrepülők lopakodó képességét, ezért a DARPA, az Egyesült Államok hadseregének fejlesztési ügynöksége elkezdte keresni azokat az új technológiákat, amelyek biztosíthatják az ország katonai fölényét. 

Részben az jelent nehézséget, hogy a világ összes nagyhatalma elkezdett felzárkózni a lopakodó képességek kifejlesztésében, részben pedig az, hogy egyre kifinomultabb érzékelők állnak rendelkezésre, amelyekkel leszedhetők a lopakodó repülőgépek. Így ami ma még észrevétlennek mondható, az hamarosan egyáltalán nem számít annak - írja a nemzetközi ügyekkel és haditechnikával foglalkozó The National Interest magazin elemzése.

Nagy esély van rá, hogy egy következő háborút nem a lopakodás képessége dönti majd el.

A DARPA már azt a kérdést feszegeti, hogy ha nem a légi dominancia a kulcs, ami a második világháború óta meghatározó az USA haderejében, akkor mi lesz a döntő? A hadi célok elérhetők anélkül, hogy megtisztítanák a levegőt az ellenséges gépektől? Megoldható őrülten drága és kifinomult eszközök, és katonák veszélyeztetése nélkül?

Az irányváltás gyakorlatilag a végét jelentheti az olyan szupergépek kifejlesztésének, mint amilyen az F-35 és a B-2 bombázó, amelyek elképesztően drága, összetett, és egyre inkább veszélyeztetett megoldások.

Nagyjából olyan lehetőségek jöhetnek szóba, mint villámgyors reagálást lehetővé tevő hiperszonikus támadás, amely inkább a megoldások drágábbik felén helyezkedik el, míg a rajban bevetett, mesterséges intelligenciával automatizált fegyverek képviselik az alacsony egységárat.

(The National Interest)

Rovatok