Index Vakbarát Hírportál

A húsevők könnyebben híznak

2010. július 21., szerda 16:20

Segít karcsúnak maradni, ha kevesebb húst eszik valaki - állítja egy európai tanulmány, aminek előzményeként öt éven keresztül vizsgáltak több százezer embert.

Az Imperial College London kutatói úgy találták, hogy a sok húst evő emberek tömege többet gyarapodott öt év alatt, mint azoké, akik mértéktartóbban válogattak a húsfélékből, noha ugyanannyi kalóriát vettek magukhoz. "Eredményeink azt sugallják, hogy a húsfogyasztás csökkentése javíthatja a testtömeg ellenőrzését" – írták a kutatók az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban.

A tíz európai országban lefolytatott vizsgálatba – amely a rák előfordulását, a táplálkozást és egyéb életmódbeli tényezőket térképezte fel – több mint százezer férfit és 270 ezer nőt vontak be.

A legnagyobb húsevőknek a dánok, a németek, a spanyolok és a svédek bizonyultak, akik közül a férfiak mintegy 300 kalóriának megfelelő húst ettek naponta, a nők pedig 200-at. A felmérésben részt vevő nemzetek közül a legkevesebb húst a görögök fogyasztották: a férfiak 200, míg a nők 140 kalóriát.

A követés öt éve alatt a résztvevők közel két kilogrammot szedtek magukra, a nők némileg kevesebbet, mint a férfiak. A kutatók elemzése szerint azok az emberek, akik napi 250 grammal több húst ettek, 1,6 kilogrammal többet híztak az ötéves periódus alatt.

Rovatok