Index Vakbarát Hírportál

Lassúak a grönlandi gleccserek

2012. május 4., péntek 15:19

A vártnál alacsonyabb mértékben gyorsulnak a grönlandi gleccserek, ami azt is jelenti, hogy a jégfolyamok az eddig véltnél jóval kevésbé járulnak hozzá a tengerszint emelkedéséhez. A vizsgálathoz az amerikai kutatók több mint kétszáz gleccser adatait gyűjtötték össze a 2000 és 2010 közötti időszakra vonatkozóan. Az elemzéshez használt felvételeket kanadai, német és japán műholdak készítették.

A kutatást vezető Twila Moon, a seattle-i Washington Egyetem munkatársa szerint eddig átlagosan harminc százalékos gyorsulást észleltek tíz év alatt. Ez az érték jóval alacsonyabb az ugyanerre az évtizedre vonatkozó korábbi prognózisoknál; a korábbi tanulmányok némelyike 100 százalékos gyorsulást gyorsult a grönlandi gleccsereknek. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták a jövőre vonatkozó előrejelzések bizonytalanságát, arra hivatkozva, hogy a vizsgált 10 éves szakasz túl rövid a hosszú távú viselkedés valódi megértéséhez. Ian Howat, az Ohiói Állami Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője szerint még lehetnek olyan jövőbeli események, amelyek nagy növekedést okozhatnak a gleccserek sebességében.

A tengerbe kerülő megolvadt jég közvetlen hatással van a globális tengerszintre. A gleccserek jelentik a legfontosabb elemét annak a szállító mechanizmusnak, amely az óceánba juttatja a jeget a szárazföld belsejéből, például Grönlandról és az Antarktiszról. Minél gyorsabb a jégfolyam, annál nagyobb mennyiségű jég és olvadékvíz kerül a tengerbe.

Rovatok