Index Vakbarát Hírportál

Japán lézerháborút indítana az űrben

2015. május 15., péntek 19:59 | aznap frissítve

Lézerimpulzusokkal iktatnák ki az űrkutatásban egyre nagyobb problémát okozó űrszemetet a RIKEN japán kutatóintézet szakértői. A laikus ezt nyilván úgy képzeli el, hogy hatalmas lézerágyúkkal felszerelt űreszközök kezdenek lövöldözni az atomszférán kívül, és szétrobbantanak nagyjából mindent, ami a Föld körül köröz, miközben nem kéne neki. De nem ez a japán kutatók terve. A lézerimpulzusokkal csak azt érnék el, hogy minden egy centis vagy nagyobb szemétdarab lelassulna, ami kibillentené a Föld körüli pályáról és a Föld atmoszférája felé sodorná. Ahol aztán a levegővel érintkezve minden kis szemét elporladna. 

Ez lehetséges, tényleg? 

Igen. A japánok ötlete szerint első lépésként a lövöldözős holmikat a Nemzetközi Űrállomásra kellene feljuttatni. Később az egész rendszer sarkköri pályára állna, állítólag arrafelé van a legtöbb szemét. 

Az egy centi körüli szemét egyébként azért veszélyes, mert összeütközhet az ISS-sel (ez maga az űrállomás) vagy a magasban lebegő műholdakkal. A szemét nagyrészt egyébként még ennél is kisebb darabkákból áll, például porból, kopásdarabkákból, pl. festékből, fagyott hűtőfolyadékcseppekből, ilyesmikből. Ezek a keringő apróságok állandóan koptatják a műholdak borítását. 

A japánok mernek nagyot is álmodni, ha űrszemétről van szó: egy szabadon repülő rendszert tervezgetnek, ami a tenger felett 800 kilométerrel sarkköri pályára áll, és onnan végzi majd folyamatosan a pusztítást.  (MTI, BusinessInsider)

Rovatok