Index Vakbarát Hírportál

Grönland gyorsabban olvad, mint gondoltuk

2016. szeptember 23., péntek 09:28

Grönland jégtakarója annál is gyorsabban olvad, mint eddig gondoltuk, mert egy új tanulmány szerint a földkéreg alatt lévő földköpeny torzulásait nem vették figyelembe a számításokkor – írja az MTI.

A Science Advances szaklapban megjelent tanulmány szerint a torzulások figyelmen kívül hagyása miatt alábecsülték az évente megolvadt 20 milliárd tonnás jégtömeget. Az újabb számítás szerint Grönland 2003 és 2013 között valójában nem az eddig gondolt 2500 milliárd tonna jeget veszített el, hanem 2700 milliárd tonnát, vagyis 7,6 százalékkal rosszabb a helyzet.

"Ez egy szerény korrekció, amely nem változtatja meg a Grönland összes jégveszteségével kapcsolatos becslésünket, de a felfedezés következtében másképp látjuk azokat a helyeket, ahol veszteségek keletkeznek a sarki jégtakaróban" – mondta Michael Bevis, az Ohiói Állami Egyetem földtudományi professzora, a tanulmány társszerzője.

A régióban a földkéreg lassan mozog északnyugati irányba. A torzulása, amellyel eddig nem számoltak, így alakult ki:

Amikor a NASA GRACE műholdjai elkezdték mérni 2002-ben a Föld körüli gravitációs mezőt, a tudósok tudták, hogy különbséget kell tenni a földkéreg alatti kőzetáramlás és az azt borító jégtömeg változásai között. A műholdak műszerei viszont nem tudták megkülönböztetni a jég és a földkéreg alatti kőzetek tömegét. A matematikai modellezéskor e két paramétert pontosan figyelembe kellett venni az új számításban.

Rovatok