Index Vakbarát Hírportál

Magyarország zöld színű

2017. március 6., hétfő 12:11

Csaknem négy éve, 2013. május 7-én állt Föld körüli pályára az Európai Űrügynökség (ESA) Proba-V műholdja, ami kétnaponta letapogatja a földfelszínt és az azt borító növényzetet, amerre útja viszi a bolygó körül. Az ESA nemrégiben fogadta el az ügynökség által generált fotó-, videó- és adattartalmak teljesen nyílttá tételéről szóló új elveket, CC BY-SA 3.0 IGO Creativ Commons licensz alá besorolva azokat. Ezt megünnepelendő adtak ki most 22 Proba-V műholdképet az ESA tagországairól, köztük Magyarországról is.

A képsorozatban hazánkon kívül Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Luxembourg, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc és Svédország felhőtlen területéről csodálhatunk meg 300 méter/pixel felbontású felvételeket. A Magyarországot ábrázoló műholdkép 2015. július 19-én készült.

A Proba-V feladata, hogy a Föld növénytakarójának – a természetes növényzet és a mezőgazdasági területek – változásait figyelje, illetve ezzel összefüggésben éhínséggel, élelmiszerbiztonsággal, katasztrófa-előrejelzéssel, bioszféra-tanulmányozással kapcsolatos adatgyűjtést végezzen. Mindehhez többféle műszert, kamerát is használ a viszonylag kis méretű műhold, ami a tervek szerint 2018-ban fejezi be tudományos tevékenységét.

Rovatok