Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas terület olvadhat fel a klímaváltozással

2017. április 11., kedd 15:33

Egy brit tanulmány szerint Ausztráliánál nagyobb kiterjedésű fagyott talaj (permafroszt) olvadhat ki, ha nem sikerül megakadályozni a felmelegedést. Emiatt üvegházhatású gázok szabadulhatnak föl – írja az MTI.

A kutatók szerint a permafroszt – a legalább két éve fagyott talaj – érzékenyebb lehet a felmelegedésre, mint korábban hitték. Most először becsülték fel, hogy mekkora terület olvadhat fel a klímaváltozás miatt. Az Exeteri Egyetem, a Leedsi Egyetem és Nagy-Britannia hivatalos meteorológiai szolgálata (Met Office) kutatói a Nature Climate Change-ben publikálták az eredményeket.

A 2015-ös párizsi klímaegyezmény az iparosodás előtti hőmérséklethez képest jóval 2 Celsius-fok alatt akarja tartani a felmelegedés mértékét, ehhez majdnem 200 ország fogott össze. A felmelegedés jelenlegi üteme mellett azonban szinte minden permafroszt elveszhet – mondta Sarah Chadburn, a tanulmány vezető szerzője.

Társszerzője, Eleanor Burke, a Met Office permafrosztkutatója reméli, hogy az olvadás mértékének felmérésével jobban megérthetővé válnak a globális felmelegedés következményei, ami befolyásolhatja az ezzel kapcsolatos intézkedéseket is.

Rovatok