Index Vakbarát Hírportál

Felhőhiány miatt olvad az Északi-sark

2017. június 29., csütörtök 16:08

A Bristoli Egyetem munkatársai szerint a nyári felhőzet fogyatkozása felerősítette a grönlandi jégtakaró olvadását az elmúlt húsz évben – írja az MTI.

A szakemberek műholdfelvételekből és éghajlati modellekből nyert adatok elemzésével állapították meg, hogy 1995 óta fokozatosan csökken a nyári felhőzet a térségben. Egyszázaléknyi csökkenés 27 gigatonnányival több jég elolvadását eredményezi Grönlandon. Az elmúlt 22 évben nagyjából négyezer gigatonnányi jeget veszített a Föld legnagyobb szigete, amivel a legjelentősebb közreműködőjévé vált a globális tengerszint-emelkedésnek.

A nyári hónapokban a kevesebb felhő és a több napsütés miatt több napsugárzás éri a felszínt, és ez felerősíti az olvadást. A kutatást vezető Stefan Hofer szerint a megnövekedett nyári napsugárzás felel a grönlandi jégolvadás nagyjából kétharmadáért az elmúlt évtizedekben.

Mostanáig azt hittük, a grönlandi jég olvadásának hátterében csak a magasabb hőmérséklet és annak következményei állnak. A tanulmányunk szerint a történet nem ér véget a helyi hőmérséklet emelkedésénél. A felhőzet megváltozása nem átmeneti dolog, hanem már két évtizede zajlik.

– mondta Stefan Hofer.

A kutatók olyan, az 1850-ben megkezdett megfigyelések óta nem tapasztalt változásokat észleltek a bolygó légáramlataiban is, amelyek a nyári hónapokban elsősorban az északi-sarkvidéken és az Atlanti-óceán északi részén éreztetik a hatásukat.

Rovatok