Index Vakbarát Hírportál

Nem fogjuk bírni a felmelegedést

2017. június 30., péntek 09:37

Fél Celsius-fokos globális felmelegedés is elég volt ahhoz, hogy pusztító hőhullámokat és heves esőzéseket okozzon szerte a világon – jelentette pénteken egy kutatócsoport

A kutatók a vizsgálathoz két húszéves periódust vetettek össze: az 1960 és 1979, illetve 1991 és 2010 közti időszakot. A globális átlaghőmérséglet az utóbbiban 0,5 Celsius-fokkal (0,9 Fahrenheit-fokkal) emelkedett; a kutatók szerint ez okozza a világszerte megfigyelhető időjárási szélsőségeket.

A Föld egynegyedén a legmelegebb nyári átlaghőmérséklet máris 1 Celsius-fokkal emelkedett. A leghidegebb telek viszont 2,5 fokkal melegebbek, mint korábban. Az elnyúló hőhullámok miatt sokkal nagyobb pusztítással járnak a bozóttüzek is, amiknek ez a száraz időszak kedvez.

Carl-Friedrich Schleussner, a Potsdam Intézet klímakutatója a fejlemények miatt szükség van olyan klímamodellekre, amik megjósolhatják a jövőt. De már a megfigyelési adatok alapján is bizonyítható, hogy a Föld globális átlaghőmérséklete 1 Celsius-fokkal nőtt, és hogy ennek már most láthatók a negatív hatásai.

Rovatok