Index Vakbarát Hírportál

A SpaceX az űrbe viszi az internetet

2018. február 14., szerda 17:06

A SpaceX február 17-én indítja útnak a következő Falcon 9 hordozórakétát. Az elsődleges rakomány egy spanyol gyártmányú műhold, amit megbízójuk, a Paz akar az űrbe juttatni. Ennél is érdekesebb azonban az a két kisebb műhold, amiket a SpaceX házon belül fejlesztett: a tervek szerint ezek lennének a vállalat műholdas internetszolgáltatásának alapjai.

Persze mindez nem jelenti azt, hogy február végén már használhatjuk is a műholdas internetet. A két kísérleti műhold, a Microsat–2A és a Microsat–2B várható élettartama mindössze 20 hónap lesz. Az eszközök szélessávú rádiófrekvencián kommunikálnak. A SpaceX alacsony Föld körüli pályára állítva fogja tesztelni az adatátviteli képességeiket.

A SpaceX részéről ez csak egy teszt, mielőtt rendszerbe állítanák a teljes, hosszabb élettartamú egységekből álló műholdas hálózatot. A műholdasinternet-szolgáltatásból befolyó pénzből viszont finanszírozhatók lennének a cég ambiciózusabb projektjei, mint például a Mars-utazás.

A Microsat műholdak űrbe juttatása csak egy kis lépés a teljes, szélessávú műholdrendszer kiépítése felé, de ez is egy újabb jele a vállalati célkitűzések lassú, de biztos teljesülésének. Nemrég sikerrel tesztelték az új, Falcon Heavy hordozórakétát, és hamarosan már ők juttathatják az űrbe a Dragon legénységét is.

(TechCrunch | The Next Web)

Rovatok