Index Vakbarát Hírportál

Fél budapestnyi jéghegy szakadt le Grönlandon

2010. augusztus 7., szombat 14:18

Ötven éve nem látott méretű jégtömb szakadt le az egyik grönlandi gleccserről. Egyelőre nem tudni, hogy a jéghegy veszélyezteti-e majd a hajózási útvonalakat Kanada felé.

Egy 260 négyzetkilométeres jéghegy vált le a grönlandi Petermann-gleccserről, jelentették be amerikai tudósok. A jéghegy nagyjából kétszáz méter vastag, területe fele Budapest területének.

000T TRPar3384476

1962 óta nem tört le ilyen nagy területű jég az északi-sarkkörnék, a műholdfelvételek szerint a Grönland északi részén található gleccser elvesztette hetven kilométer hosszú, vízfelszínen úszó jégrétegének nagyjából negyedét, írja a BBC.

Egyelőre nem tudni, hogy az úszó jégtömb megindul-e a Grönland és Kanada közötti vizeken. Ha túlságosan dél felé úszik, akkor hajózási útvonalakat is veszélyeztethet.

000T TRPar3384480

A sziget nagyságú jég olyan sok édesvizet rejt, amellyel 120 napig el lehetne látni csapvízzel az egész Egyesült Államokat, mondta Andreas Muenchow amerikai professzor, a Delaware Egyetem oktatója. Muenchow szerint nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a globális felmelegedés miatt szakadt le a jéghegy.

A kutatók már 2009-ben észlelték a töréseket a Petterman-gleccsernél, ezért várható volt, hogy hamarosan leszakad belőle egy óriási jéghegy. Évente több ezer kisebb jéghegy szakad le a grönlandi gleccserekről, azonban méretük eltörpül a most létrejött sziget mellett.

Rovatok