Index Vakbarát Hírportál

Korábban népesült be Amerika, mint hittük

2012. június 26., kedd 16:51

Az Alaszkai-öböl nyugati részén fekvő Sanak sziget tavait vizsgálva kiderült, hogy az eddih hittnél 1500-2000 évvel korábban kezdődött a jégkorszaki jegesedés, amely lehetővé tette az emberek Észak-Amerikába vándorlását. A Sanak Island Biocomplexity Project kiderítette, hogy a jégtakaró hetvenméteres lehetett az utolsó jégkorszakban, nagyjából feleakkora, mint korábban gondolták, ez viszont azt is jelenti, hogy sokkal gyorsabban megindulhatott az olvadás is.

A kutatást Nicole Misarti, az Oregon State University tudósa vezette, szerinte az eredmények azt bizonyítják, hogy az első emberek Észak-Amerikában két évezreddel korábban jelentek meg, mint a most elfogadott elmélet szerinti 15 ezer év. A chilei Monte Verdében és perui Huaca Prietában lévő romok szerint már 14000-14200 évvel ezelőtt éltek ott emberek. Ha az első amerikaiak csak 15 ezer évvel ezelőtt érkeztek Amerikába, akkor igencsak kevés idejük volt felépíteni civilizációjukat – ahogy azt a legtöbb elmélet sugallja.

A jégkorszakra jellemző vastag jégtakarók megakadályozták az emberiséget abban, hogy szabadon vándorolhasson az amerikai kontinensre. Misarti azt is kihangsúlyozta, hogy nem találtak archeológiai bizonyítékot arra, hogy korábban megjelentek volna az első emberek a kontinensen, de nagyon sok helyről gyűjtött minta alapján azt lehet álltani, hogy korábban megindult az olvadás az öbölben. Ezzel már 17 ezer évvel ezelőtt megnyílt az út a Bering-szorosban.

A kutatás eleinte a régióban élt ősi lazacokat vizsgálta, a jutatók mintákat gyűjtöttek az ottani tavakról, és a radiokarbonos kormeghatározással a vártnál régebbi eredményeket kaptak. Ebből arra következtettek, hogy a területen már korábban visszahúzódott a jégtakaró. A tudósok meglepődtek, amikor a kormeghatározás alapján kiderült, hogy a halmaradványok 16500-17000 évesek lehetnek.

A harmadik tényező a pollen vizsgálata volt, száraz tundrai pollenréteget találtak 16300 évvel korábbról. Ez azt jelenti, hogy a területen nemcsak kő és jég volt, hanem növények is megéltek, vagyis olyan terep volt, mely alkalmas az emberi vándorlásra.

Rovatok