Index Vakbarát Hírportál

Oroszország bírósági döntéssel írja át a történelmet

2016. szeptember 2., péntek 20:12

Az orosz Legfelsőbb Bíróság elítélt egy bloggert egy olyan mondat reposztolásáért, mely szerint a náci Németország mellett a sztálini Szovjetunió is megtámadta a második világháborúban Lengyelországot. A világ más tájékain (nem csak a lengyeleknél) ez nehezen vitatható történelmi ténynek számít, Oroszországban azonban a bíróság ítélete szerint a büntetőtörvénykönyv 354. cikkelyébe ütközik, és kimeríti „a nácizmus rehabilitálásának” bűncselekményét.

A permi blogger Vlagyimir Luzsgin egy ukrán nacionalista oldal cikkét osztotta meg a VKontaktén (ez a legnagyobb orosz közösségi oldal), vagyis az ítélet mögött ott vanaz orosz-ukrán konfliktus is, de a kifogásolt szövegrész konkrétan ez volt:

A kommunisták és Németország közösen támadták meg Lengyelországot, kirobbantva a második világháborút.

A bíróság szerint ez a nürnbergi per nyilvános tagadásának minősül, és hamis információt tartalmaz a Szovjetunió tevékenységéről a második világháborúban. Az indoklás szerint, mivel a nürnbergi perben (ahol egyébként a Szovjetuniónak nagy befolyása volt) nem említették a szovjet inváziót, az nem is történhetett meg. A bloggert 200 ezer rubel (840 ezer forint) ítélték – Luzsgin ügyvédje már bejelentette, hogy az Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordul.

A nácizmus rehabilitálását tiltó jogszabályt 2014-ben hozták meg, a kritikusok szerint valójában azt szolgálja, hogy ne lehessen nyíltan beszélni a második világháborúban elkövetett szovjet bűnökről. A Molotov–Ribbentrop paktum a hivatalos orosz kánonban ma is pozitívnak számít, Putyin is így nyilatkozott róla a közelmúltban, Vlagyimir Megyinszkij orosz kulturális miniszter pedig egyenesen „a sztálini diplomácia kolosszális teljesítményének” titulálta.

Rovatok