Index Vakbarát Hírportál

Fél évezred után nyitják meg újra Jézus sírját

2016. október 28., péntek 16:41

A kereszténység legszentebb helyszínén, Jézus feltételezett temetkezési helyénél dolgozó kutatók újra felnyitották a sírt, amelyet legalább 1555, de akár még évszázadokkal régebb óta márvány fed a jeruzsálemi Szent Sír-templomban. A sírt eredetileg Szent Ilona vagy Heléna, Nagy Konstantin császár édesanyja találta meg 326-ban.

A tudósok azért fedték fel az eredeti, kőbe vájt sírt, amelyben a hagyomány szerint Jézus feküdt a feltámadása előtt, hogy további vizsgálatoknak vessék alá, és többet megtudhassanak a temetkezés körülményeiről. A feltárás része a sír és az azt magában foglaló, aediculának nevezett fülke restaurációjáért indított, 4 millió dolláros (1,13 milliárd forintos) projektnek, amelyet részben II. Abdullah jordán király finanszíroz.

Mintha mi is Jézus sírjában lennénk

A kutatók a márványfedél alatt terméskő-töltelékréteget és egy szürke kőfelületet találtak, amely egyelőre ismeretlen eredetű, de már vizsgálják. Fredrik Hiebert, a feltárásban résztvevő egyik régész szerint ők is meglepődtek a márvány alatt talált töltelékanyag mennyiségén. 

Az új feltárást az athéni Nemzeti Műszaki Egyetem kutatói végzik, ugyanaz a csapat, amelyik az athéni Akropolisz és az isztambuli Hagia Szophia restaurálását is végezték korábban. A továbbiakban azt a sziklát is elemezni fogják, amelyiken a hagyomány szerint maga Jézus teste feküdt, miután időszámítás szerint 30-ban keresztre feszítették, és mielőtt feltámadt volna.

A technikák, amiket alkalmazunk ennek a különleges pillanatnak a dokumentálására, lehetővé fogja tenni a világnak, hogy úgy tanulmányozzák az eredményeinket, mintha ők maguk is Jézus sírjában lettek volna

– mondta a projektet vezető Antonia Moropoulou.

Rovatok