Index Vakbarát Hírportál

India kriogenikus hajtóművet fejlesztett ki

2010. április 8., csütörtök 16:11 | aznap frissítve

India hamarosan olyan csúcstechnológiás kommunikációs műholdat bocsájt fel, amelyet a saját tudósaik által kifejlesztett kriogenikus hajtóművel lőnek majd fel. Az ország ezzel jelentős lépést tesz az űrnagyhatalommá válás felé.

A kriogenikus hajtóművet az olyan üzemanyagok miatt fejlesztették ki, amelyeket folyamatosan nagyon alacsony hőmérsékleten kell tárolni, különben folyékony helyett gáz halmazállapotba kerülnek. A szakértők szerint hasonló technológiával csak öt ország rendelkezik az egész világon.

Jonathan Amos, a BBC riportere szerint egy sikeres kilövés újabb mérföldkövet jelenthet az indiai űrprogram számára. A BBC által megkérdezett szakértő szerint a szuperhideg, azaz kriogenikus hajtóanyagok tárolása igen bonyolult, és a kilövés bejelentése jelentős eredmény India mint fejlődő űrnagyhatalom számára.

Az új hajtóművet a már meglévő indiai GSLV kilövőrendszerbe építik be, amellyel geostacionárius műholdjaikat állítják pályára. K. Radhakrishnan, az Indiai Űrkutatási Ügynökség elnökének közlése szerint a rakéta április 15-én viszi majd fel az új műholdat, a kilövés az India keleti részén található Sriharikotából történik majd. Az elnök szerint azért kellett saját tudósaiknak kifejleszteniük a rendszert, mert "egy bizonyos ország megakadályozott egy másikat abban, hogy átadja nekünk a technológiát."

Radhakrishnan ezzel arra utalt, hogy Oroszország 1993-ban megszegett egy megállapodást, amely szerint ilyen típusú hajtóműveket adtak volna el az országnak. Az oroszok akkor az Egyesült Államok nyomására tettek így, mivel akkoriban úgy gondolták, hogy India hadászati rakétáihoz használná fel a technológiát. India most az Egyesült Államok, Oroszország, Japán és Kína mellett az ötödik olyan ország lesz, amely kriogenikus hajtóműveket képes építeni. Reményeik szerint ezzel betörhetnek a műholdak pályára állításának több milliárd dolláros piacára.

Rovatok