Index Vakbarát Hírportál

2018.06.30.Az EU-csúcs másfél percben

A csütörtök-pénteki csúcstalálkozón három éve először meg tudtak egyezni egy közös migrációs programban az unió vezetői. Ez még nem egy hosszútávú rendezés, de ha beválik, akár annak is lehet az alapja.

A migráción kívül más fontos ügyekkel is foglalkozott az Európai Tanács: Nagy-Britannia kilépésével 73 hely felszabadul az Európai Parlamentben. Ebből 27 széket újraosztottak a többiek között. A legtöbbet, ötöt Franciaország kap. Magyarországnak 21 képviselője marad.

Az uniós vezetők felszólították Orországot, hogy vállaljon felelősséget a maláj utasszállító lelövéséért Kelet-Ukrajna felett. Elvárják Moszkvától, hogy vegye ki a részét az elszámoltatásból. Megállapodtak abban is az európai fők, hogy hat hónappal meghosszabbítják az Oroszország ellen Ukrajna destabilizálása miatt elrendelt uniós gazdasági szankciókat.

A brexit után az EU-ban maradó országok vezetői üdvözölték az előrelépést a brit kilépési folyamatban. Amiatt viszont aggódnak, hogy sikerül-e megnyugtatóan rendezni az ír-északír határellenőrzés ügyét. Nagyobb erőfeszítést várnak Londontól.

Mekkorát nyert Orbán Brüsszelben? című cikkünkben értékeltük bővebben a csúcstalálkozó eredményeit.

Rovatok