Index Vakbarát Hírportál

Hogyan készül az Index igazából?

2009.05.27. 16:13

Az úgy volt, hogy 2004-ben, az Index ötödik születésnapjára összeraktunk egy dögösnek szánt albumot, amiben benne lettek volna Etele "Egy soha el nem készült könyv képei" című posztsorozatában bemutatott fotók, mindenféle besztof cikkválogatások, a legjobb címek, és a képregényem, amiben lelepleztem volna, hogyan készül ez a trágár náci-kommunista botránylap.

Az album sorsa klasszikus Index-recept szerint alakult, miszerint egyszer csak észrevettük, hogy eltelt pár év, de a termék még nem jutott el a nyomdáig, bár 2004 tavaszán már ott sorakoztak egymás után a friss, ropogósra sült fájlok. Amikor kitaláltuk ezt a mostani "ötéves az ötéves az Index"-akciót, azt is elhatároztuk, hogy nyomtatásban egy dolog fog megjelenni, a képregény új változata. Frissítére azért is szükség volt, mert kiderült, hogy a beszkennelt verziók elvesztek, csakúgy, mint az eredeti rajzok egy része, például az a lap, amin a Zsidó, a Kommunista, a Jeti, a Nordikus Ufó és a Szemita Ufó közösen mozgatják az aktuális hírügyeletes ujjait. No meg az Index sem pont úgy készül, mint mondjuk hét évvel ezelőtt.

Az alant letölthető képregényben - íme, itt a világpremier - két főhősünk, a fura szuperképességgel rendelkező Kalapácsember, és szuperhős barátja, a trágársággal pusztító Gézengúz Recskabajnok megnyernek egy rejtvénypályázatot. A nyereményként kapott wellnesshétvége egyik fakultatív programja az Index szerkesztőségének otthont adó kísértetkastély megtekintése. Hőseinket Burány Csubakka, a szerkesztőség gyapjas mindenese vezeti végig az ijesztő termeken, az olvasó pedig bekukkanthat a kulisszák mögé. A képregény nyelvezete értelemszerűen trágár, akit ez riaszt, az, kérjük, ne nézze meg. Vagy töltse le csakazértis, aztán írjon felháborodott levelet, hogy milyen szemetet toltunk az arcába.

A látvány is sokkoló lehet több ponton, mondjuk a Dávid Ibolya lábszőrzetéből klónozott, bankártestű lény esetében, kérem erre is figyeljenek.

A képregény dizájnere és megteremtője Fester, azaz Sós D. Bálint. A cucc, mint mondtam, nyomtatásban is meg fog jelenni, kisebb példányszámban, de mi most képernyőn nézegethető, illetve kinyomtatható formában gyorsan közzé tesszük. Az éles szemű olvasó kétféle pdf-fájlt talál alant. Az első az egyszerűbb verzió, ennél az a4-es lapok egyik oldalára kerül kép, és monitoron is nézegethető. A második változat kiprintelése kiadványszerűbb végeredménnyel jár, amennyiben a lapok mindkét oldalára kerül valami.

Így készül az Index, nézegetős verzió (.pdf)

Így készül az Index, nyomtatható változat (.pdf)

Jó szórakozást, akinek van kedve, írja meg ide lentre, hogy tetszett!



Rovatok