Index Vakbarát Hírportál

MaNcs, XII. évf. 14. szám: Az Internetto-Index-sztori: A haladás előőrse

2009. május 18., 15:51 Módosítva: 2009.05.19 10:07

"...a miniszterelnöki interjú tízezres közönsége lefagyasztja a szervert, amelyet hamarosan kétprocesszorosra bővítenek." Bodoky Tamás, akkor éppen nem Index-munkatárs hosszú cikke 2000-ben az internettós időkről és az Index alapításáról. Az adatok valószínűleg pontosabbak benne, mint a saját memóriámban. Az Internetto-Index-sztori: A haladás előőrse

Ab MCMXCIX. dextrorsum vs. Decem Annis ds Dextram

2009. május 18., 15:44 Módosítva: 2009.05.19 10:06

Döbbenetes botrány az Index születésnapi címere körül! Egymásnak estek a deákosok!! A latin nagykövetet bekérették a külügyminisztériumba!!!

A legcikibb azonban az "ad dextram". A hiszekegy ugrott be nekem azonnal, miszerint "ott ül az Atya Isten jobbján", vagyis"sedet ad dext(e)ram Patris". A nőnem itt azért van, mert a "dextra" jobb kezet jelent, mellé odaértendő a nőnemű (rendhagyó) manus "kéz". Tehát az "ad dextram" már azért sem túl jó, mert a hiszekegy óta ennek a "jobb oldalt", "jobbján" jelentése gyökeresedett meg.

Laudator.blog.hu: Indexes bakik latin ügyben II.

Uj Péter, a tanulatlan, moslékarcú f*** (18+)

2009. május 18., 01:40 Módosítva: 2009.05.18 01:56
7

10 éves ünnepségsorozatunk közben talán többen fognak célozgatni arra, hogy itt most nem is minket, indexeseket, hanem Önöket, olvasókat ünnepeljük. A legtöbb ilyen kijelentés udvarias hazugság lesz, de én tényleg igazat beszélek, hiszen ha valami nem jöhetett volna létre az Ezerfejű Szkülla és Kharübdisz nélkül, akkor az az olvasói levél.

Az indexes olvasói levelek 70 százaléka anyázás, 20 százaléka dícséret, 8 százaléka nettó őrültek bizarr műalkotása és 2 százaléka hasznos tartalom, úgymint eddig ismeretlen információ, tipp, hasonlók. Én az Index előtt jó pár napilapnál dolgoztam. A napilapok levelesládáiban sokkal nagyobb a nettó őrültek aránya, az online-nak úgy tízszerese. Ez leginkább azért van így, mert a nettó őrültek megmagyarázatlan okból vonzódnak a gépíráshoz és a többféle színes ceruzával történő aláhuzogatáshoz. Netes levelezésben

ilyen
ocsmány
trükköket
viszont
csak
a nők és a sima idióták csinálnak, akik nem tévesztendők össze az őrültekkel. Mindezek miatt fog a látszat ellenére augusztusnál tovább életben maradni a nyomtatott sajtó.

A legjellemzőbb olvasói levél tehát az anyázós, ez egyben az onilne újságíró sója, borsa, anyja, húga és szeretője. Ha nincs anyázás, az ember légüres térben száll, mint a legendás futballkommentátori hasonlatban a labda. Az anyázás bizonyítja, hogy tényleg élsz, és hogy az írásaidat bárki is olvassa.

Fura dolog, hogy azt hinnénk, ahány ember, annyi anyázás, és mégsem.

Tovább

Egy húszéves csehszlovák gyerek panaszai

2009. május 18., 00:32 Módosítva: 2009.05.19 10:06

ott ültünk az andrássy úton a múosz székházban és a tv-kamerák előtt (diktafonok az asztalon) sajtótájékoztatót tartottunk az új internettóról, az indexről. drMáriás írt egy dalt erről, el is trombitálta/énekelte. én a külföldi internetto/index lapok nevében próbáltam mondani okosakat. már amennyire a 20 éves falusi csehszlovák gyerek fejemmel tudtam. akkor voltam életemben talán ötödször bp-en (az előző négy alkalommal is csak az intransz épületében, ahol az internetto volt). nagy élmény volt.

Egy húszéves csehszlovák gyerek panaszai

Gyere velünk, mi sem megyünk sehova

2009. május 17., 23:45 Módosítva: 2009.05.19 10:05
18

Pontosan tíz éve, 1999. május 18-án néhány napnyi nem alvás, körömrágás, ideges telefonálgatás, intézkedés és egyebek után elindult az Index.hu doménen a valamikori Internetto csapatának új internetes lapja. (Erre emlékeztünk vasárnap az 1999-es dizájnnal, ha valaki nem jött volna rá. A vehemensebb, webdizájner-lelkületű olvasók nyugodjanak meg.) Az új weblap szinte pontosan úgy nézett ki, ahogyan elődje, az említett Internetto, amely 1995-től 1999-ig a legolvasottabb újság volt a még alig létező magyar weben. Hosszú történet ez, de most, a tizedik születésnapon talán megengedhető fölidézni.

Tovább

Rovatok