Index Vakbarát Hírportál

A varázsgomba hozhatta a Mikulást

2012. december 23., vasárnap 14:33

A karácsonyról és kialakulásáról több különböző elmélet is létezik, egy Californiai antropológus elmélete viszont annyira újszerű, hogy sokaknak biztosan nem tetszik majd. John Rush, a Sierra College oktatója szerint a Mikulás (vagy politikai pártállás szerint Télapó) a régi sámánok modern verziója, aki tudatmódosítókat és hallucinogéneket fogyasztott, hogy eggyé váljon a természettel., írja a Live Science.

Rush szerint a Mikulás a szibériai és sarkköri sámánok rokona. Ezek ugyanis december végén hallucinogén gombákkal megrakott zsákjaikkal rendszeresen betoppantak a helyiek sátorszerű otthonaiba. "Néhány száz évvel ezelőttig ezek a gyakorló sámánok összegyűjtötték az Amanita muscaria-t (Szent Gomba), kiszárították, majd odaadták őket ajándékba a téli napforduló alkalmából." - mondja Rush.

Mivel télen az oldalsó ajtókat nem lehetett használni, a sámánok a tetőn lévő lyukon jöttek be. Innen származhat az elmélet szerint a Mikulás furcsa viszonya a kéményekhez. A Mushrooms and Mankind című könyv szerint a vörös színű, piros pöttyökkel díszített Szent Gomba az északi féltekén volt elterjedt és a fák tövében nőtt. Ez részben megmagyarázza a karácsonyfa és a karácsony hivatalos színeit, a pirost, a zöldet és a fehéret.

"Elsőre hülyeségnek tűnik, pedig nem az" - mondja Carl Ruck, a Boston University tanára. "Ki hallott már repülő rénszarvasról. Szerintem most már elég nyilvánvaló, hogy Mikulás együtt "utazik" a rénszarvasaival". A szibériai sámánok ismertek bizonyos állati szellemeket, akikkel együtt utaztak a látomásaik alatt. A rénszarvasok pedig Ruck szerint elég megszokottak voltak a környéken.

Rovatok