Index Vakbarát Hírportál

Rekordforgalommal indult a karácsonyi szezon Amerikában

2012. november 27., kedd 17:35

Múlt hét péntekén több mint egymilliárd dollárt költöttek a vásárlók online boltokban, még soha nem lépte át az internetes vásárlás ezt a határt. A fekete pénteknek nevezett nap hagyományosan a karácsonyi szezon kezdetét jelenti az Egyesült Államokban, a kereskedők óriási akciókkal várják a vásárlókat.

Az sem ritka, hogy a csütörtöki hálaadás-napi vacsora után már késő este beállnak kedvenc üzletük elé a sorban az emberek, hogy biztosan kapjanak a kedvezményes árú termékből. Az utóbbi években azonban nem csak a hagyományos üzletek, hanem az online boltok is akciókat hirdettek. Mint az adatok mutatják, egyre több amerikai él is ezekkel.

A ComScore adatai szerint 57,3 millió amerikai vásárolt online boltban összesen 1,04 milliárd dollár értékben. Ez 26 százalékos emelkedés a tavalyihoz képest és idén lépték át először az egymilliárdot.

Az új vásárlási formák előretörnek, hiszen nemcsak az online kereskedők számolhattak be rekordokról, hanem a mobilos vásárlás is hatalmasat ugrott tavalyhoz képest. A Branding Brand adatai szerint a mobil értékesítési portálokon az üzleti forgalom Hálaadás napján 221 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, az értékesített termékek átlagára pedig 19 százalékkal nőtt. Fekete pénteken 128 százalékos volt a növekedés, az eladott cikkek átlagára 7,46 százalékkal nőtt. Mindkét napon a forgalom mintegy kétharmadát iOS operációs rendszerrel működő készülékekkel, egyharmadát pedig androidosokkal bonyolították.

Cyber Monday a Hálaadás hétvégéje utáni hétfő, ez volt az online kereskedők válasza a fekete péntekre. Mivel már fekete pénteken is egyre fontosabb az online vásárlás, sokan azt gondolták, hogy a cyberhétfőnek már nincs akkora szerepe. A számok azonban mást mutatnak. Tavalyhoz képest harminc százalékkal nőttek az eladások, és a vásárlók egyel több terméket vettek vásárlásonként. Ugyanakkor az egy vásárláskor elköltött összes nagysága 198,26 dollárról 185,12 dollárra csökkent.

Rovatok