Index Vakbarát Hírportál

Földlabdás karácsonyfát vett? Van remény!

2014.12.20. 07:36

A fenntartható fejlődés jegyében sokan választanak földlabdás vagy cserepes karácsonyfát. Amire viszont vigyázni is kell, hogy túlélje a telet, és tavasszal kiültethető legyen. A legnagyobb veszély rájuk nézve az, hogy amikor megvesszük, a főként Zalából érkezett árusító általában azt mondja:

vizet alig kell neki adni, mert télen aluszik a fa, alig vegetál.

Ez bizony így is van az ő ültetvényén.

De amikor az ember beviszi a lakásba, akkor a 18-25 fokon bizony feléled, és megzavarodik, mint vidéki néni a Deák téri metróátszállásnál. Ezt a részt a zalai termelők viszont nem szokták figyelemmel kísérni, következzen ezért néhány instrukció „hogyan neveld a karácsonyfád” témában.

Mostanában már eleve műanyag cserépben árulják a fákat, szóval külön nem kell neki azt venni, de ha nincs, vegyünk. Amit műanyag cserépben árulnak, az alá cserépalátétet kell tenni, hogy alulról szívja vizet. Ha a műanyag cserép alján nincsenek lyukak, akkor lyukakat kell biztosítani rá (mint a Roncsfilmben a nylonzacskóra). Ez azért kell, hogy a cserépben a nedvesség ne pangjon, mert az mindenféle gombás megbetegedést eredményez.

Szobahőmérsékleten a fenyő párologtat, és bizony inni fog, nem is keveset.

Egy mindössze 70 cm-es Nordmann napi 3 deci vizet iszik 25 fokos szobahőmérséklet mellett.

Öt éve nevelek cserepes fenyőt – luc, ezüst, Nordmann – különféle szobahőmérsékleteken. Látjuk, mikor fogy el a víz a tányérból, akkor, vagy néhány óra múlva, másnap utána kell tölteni (nem baj, ha szikkad egy kicsit, ha nem alacsony páratartamú lakótelepen lakunk).

A cserepes fenyőt nem tarthatjuk bent sokáig. Körülbelül két-három hét elteltével, és az életéhez szükséges víz megadásával elkezd rügyezni.

Ha nem rügyezik megdöglött, szóval mindegy.

A napfény hiányában fejlődő hajtások csökevényesek és aszimmetrikusak lesznek, csökkentik a fenyő tavaszi normális túlélési esélyét.

Szilveszter után rakjuk ki az erkélyre szélvédett helyre (ahol nem fagy át), vagy akár a pincébe, hadd pihenjen tovább. A lakótelepi pincék páratartalma megkívánhatja az öntözést néha – ha kiszárad a földje, öntsünk alá egy kis vizet, tapasztalatom szerint hetente elég.

Ekkor már vagy visszaveszi a kereskedő, ha ilyen kondícióval vette az ember, vagy – nos, akkor vigyázni kell rá még február végéig, március elejéig, amikor felenged a fagy, és ki kell ültetni.



Rovatok