Index Vakbarát Hírportál

Csetresz helyett adjon élményt karácsonyra!

2016. december 11., vasárnap 09:45 | aznap frissítve

Legyen jó fej, adjon kultúrát karácsonyra! Ezt kértük tavaly, és most sem teszünk másképp. Szerencsére egyre többen döntenek úgy, hogy a sokadik csetresz helyett élményt adnak karácsonyra. Ennek nemcsak az örül, aki kapja, hanem annak is könnyebb lesz az élete, aki adja. A legtöbb programra, kiállításra, színházba, városi sétára ugyanis online megvehetjük a jegyeket, bérleteket, utalványokat, így fel sem kell állni a gép elől.

Kiállítás

Szerencsére a karácsonyi időszakban mindig nyílik egy-egy új, izgalmas kiállítás, amit meg lehet nézni a téli szünetben. Most a Nemzeti Galéria a magyar művészet meghatározó egyéniségeit feldolgozó kiállítás-sorozatát folytatva Ország Lili festőnek rendez kiállítást december 16-tól. Ország Lili alkotásaiból még soha nem láthatott a közönség ilyen nagyszabású, a teljes életművet átfogó tárlatot. A falak és labirintusok festője 1944 tavaszán megszökött a koncentrációs táborba tartó vonatról, de a félelem és szorongás addigra már örökre beleivódott a tudatába, ezt látjuk a képein is.

A kiállítás több mint háromszáz művel mutatja be a művészetét, és két különlegességgel is szolgál. Egyrészt magyar és külföldi analógiákkal, Paul Delvaux, Giorgio de Chirico, Vieira de Silva, Toyen, Kemény Zoltán, Bálint Endre és Vajda Lajos műveivel. Másrészt Ország Lili elképzelésének megfelelően felépítették a Labirintust, és bemutatják a teljes, ötvendarabos labirintus-sorozatot, mely eddig csupán egyszer volt látható, 1979-ben, Ország Lili emlékkiállításán.

Mennyibe kerül? A teljes árú jegy elővételben 2000 forint, de van egy csomó kedvezmény.

Kortárs képek vására

Ha valaki mégis ragaszkodik hozzá, hogy kézbe fogható ajándékot vegyen, annak most jó alkalmat kínál a Godot Galéria kortárs képzőművészeti vására. December 18-ig rengeteg magyar kortárs képzőművész munkáját lehet megvenni a szokásosnál olcsóbban. Többek között Bada Dada Tibor, Barabás Zsófi, Bukta Imre, drMáriás, efZámbó István, feLugossy László, Földi Péter, Fukui Yusuke, El Kazovszkij, Nagy Kriszta x-T, Radák Eszter, Vojnich Erzsébet, Wahorn András képeit lehet megvenni. Külön kedvencünk drMáriás: Kádár belép a Fideszbe egy népművész műtermében című műve, de kapható Nagy Kriszta x-T (Tereskova) elhíresült Orbán sorozatából is kép.

Mennyibe kerül? 120 000 forinttól 990 000 forintig terjed a képek ára.

Városi séták

Történelmi, urbanisztikai érdeklődésű, sétálni szerető rokonnak, ismerősnek érdemes valamilyen városi sétára szóló jegyet, utalványt venni. Ezeken Budapest olyan arcait ismerhetjük meg, amikről még az évtizedek óta itt élők sem tudnak túl sokat. Több cég is kínál ilyen programokat, és karácsony előtt sok sétát, sétautalványt vagy bérletet a szokásosnál olcsóbban is meg lehet venni.

A Hosszúlépés például a régebbi, népszerű séták mellett, mint amilyen az Egy falat Kína gasztroséta, vagy a Bűnös város, ami Budapest egykori ópiumbarlangjai és bordélyai nyomába ered, most új, téli sétákat kínál. Az egyik A pesti sör, amelyen megtudhatjuk, hogy mit tehetett a 19. századi pesti ember, ha egy jó sörre támadt gusztusa. A Sisi legenda nevű sétával idősebb rokonainkat is meglephetjük, ezen főleg a Budai Várban bandukolva arra keresik a választ, hogy mi igaz az Erzsébet királynét övező legendákból.

Egy másik sétaszervező cégnél, BUPAP-nál most öt sétautalvány vásárlása után ajándékba adnak egy hatodikat. Itt olyan sétákra lehet befizetni, mint a Nyilván tartanak - Újlipótváros, amelyen megtudhatjuk, hogy hol léptek kapcsolatba egymással az állambiztonság ügynökei és tartótisztjeik. Az ügynöklakások környezetének bemutatása mellett bemutatják a városnegyed közelmúltjának állambiztonsági és pártállami vonatkozásait, kiderül például, hogy hol lakott Aczél György. Az sem mellékes, hogy ez a séta több másikhoz hasonlóan akadálymentes és kutyabarát.

Mennyibe kerül? A városi séták árai 2000 és 3900 forint között vannak.

A Sziklakórház

A sétákhoz hasonlóan különleges élmény a budai Sziklakórház. A Budai Vár alatti sziklában két ütemben (1939-1944-ig, majd 1950-1962-ig) kialakított titkos katonai kórház és bunker 2008-ig zárva volt a nagyközönség előtt, azóta viszont látogatható. Mára ez lett a város egyik legizgalmasabb múzeuma, ahol 60 perces túrákon mutatják be a kórházi és a gépészeti részt, de a harctéri elsősegélynyújtás fejlődését is megismerhetjük. Mivel a kiállítás nem kicsit véres, inkább iskoláskorú gyerekeknek és szüleiknek ajánljuk. (6 év alatt a Sziklakórház sem javasolja a látogatást.) Ha valaki a karácsonyi időszakban rendel jegyet elővételben, a postaköltség a múzeum ajándéka.

Mennyibe kerül? A teljes árú jegy 3600 forint, de 25 év alatt és 62 év felett féláron lehet bemenni, 70 év felett pedig ingyen.

Mozi

Régen mozijegyet venni nem számított valami gáláns dolognak, de ez ma már nem így van. Ha valaki IMAX-be akar menni családostul, az egész komoly kiadás, szóval igenis jófej dolog meglepni egy mozizással a rokonokat. A nyár után a karácsonyi a legfontosabb mozis időszak, míg nyárra főleg az akciófilmeket, decemberre a meséket és a családi filmeket időzítik. Ahogy tavaly, úgy idén is a Star Wars fogja uralni a mozipénztárakat. Akkor Az ébredő erőt, most pedig a Zsivány egyes – Egy Star Wars történetet akarja (szinte) mindenki látni. A film világpremierje december 10-én lesz, itthon december 15-én mutatják be, a jegyelővétel pedig már tart. Választhatjuk a 2D feliratos-, 2D szinkronos-, 3D szinkronos-, 3D IMAX- és 4DX-vetítést, aszerint, hogy mit bír ki a gyomrunk és a pénztárcánk.

Mennyibe kerül? Egész estés 3D mozifilm szemüveggel 2360, anélkül 2070 forint IMAX teremben. De van családi jegy is, két felnőtt és két gyerek 8000 forintért mozizhat. Persze ebben még nincs benne a popcorn meg a kóla.

Színház

A színházak is rájöttek egy ideje, hogy karácsony körül érdemes valamilyen akciót hirdetni. Ez nem azt jelenti, hogy a két ünnep közötti előadásokra olcsóbbak a jegyek, ugyanis erre az időszakra már sokkal korábban eladtak mindent. Még aki egész évben nem jár színházba, az is elmegy ilyenkor. De jövőre nagyon is érdemes ilyenkor jegyet, bérletet venni, mert sokat lehet spórolni vele. A Vígszínházban például négyféle karácsonyi bérlet közül lehet választani. Ezek nem konkrét előadásokra szólnak, a megajándékozott állíthatja össze saját programját a színház új bemutatóiból. A Katonában karácsonyi utalványt lehet venni, a megajándékozottak itt is saját maguk választhatnak műsoron levő előadások közül.

Mennyibe kerül? A bérletek ára az előadásszámtól függően 4000 forinttól 17890 forinig terjed.

Rovatok