Index Vakbarát Hírportál

Nagy karácsonyi szakácskönyv-ajánló

2016. december 10., szombat 12:58

A karácsony a legjobb időszak szakácskönyvfronton. Mivel remek ajándék, szinte minden kiadó ilyenkorra időzíti az új szakácskönyvek megjelenését. De nem elég, ha szép egy könyv, nem árt az sem, ha használható, ezért elmondjuk, kinek melyiket vegye ajándékba.

Jamie Oliver: Minden napra superfood

Jamie Oliver idei szakácskönyve mindenképpen újszerű, és sokaknak pont ez lehet a baja vele. Az angol sztárszakács februárban adott az Indexnek interjút, abban is elmondta, nagyon sokat fogyott, amit főleg úgy tudott elérni, hogy rengeteg zöldséget és viszonylag kevés húst evett. Úgy tűnik tehát, hogy Jamie az egészséges életmód megszállottja lett, és ezeket a recepteket gyűjtötte össze új könyvében.

Ami nekem nagyon bejön, de megértem, ha sok rajongó csalódott, a Jamie-világ védjegye ugyanis – ami az élet és az étel szeretete –, kevésbé jön át ezen a könyvön.

Az egész sokkal ridegebb, visszafogottabb és személytelenebb, mint amit tőle megszoktunk.

Jamie Oliver ráadásul az olasz konyha megszállottja, ami aztán nem a diétáról, hanem tésztáról meg a pizzáról szól. Furcsa tőle olyat olvasni, hogy spagetti helyett használjunk tönkölybúza-tésztát. 

Szinte egy új emberrel kell tehát megbarátkoznia annak, aki kézbe veszi ezt a könyvet – a borítón egyébként alig lehet megismerni –, de szerintem érdemes. A táplálkozás egy egészen új irányát mutatja be: a superfoodot, azaz az ultra egészséges, sok salátát, vitamint és nyers zöldséget tartalmazó, egyébként most nagyon divatos kaját.

Jamie Oliver szakácskönyveire összességében igaz, hogy nagyon jól használhatóak, és nincs ez másként ezzel sem. Én gyakran használom, de tény, hogy inkább csak ugyanazokat a kajákat készítem, és sok recept kissé alaposabb utánajárást igényel az alapanyagok miatt. Sok benne a húsmentes és a saláta-recept, és az én ízlésemnek kicsit sok a hal, de gyors vacsorákhoz tök sok ötlet van benne. És aki Jamie fogyását szeretné követni, annak jó segítség lesz ez a könyv egy alapos életmódváltáshoz. Ha pedig van olyan ismerősünk, aki kifejezetten rajong az egészséges kajákért és a salátákért, annak ez a legjobb ajándék.

Park kiadó, 6990 Ft

Havas Dóra: Így etesd a családodat

Míg Jamie könyve inkább az egy- és kétszemélyes háztartásoknak szól, addig ez a könyv, mint a címéből is látszik, a család és a gyerekek etetésére koncentrál, így leginkább gyerekes ismerőseinknek lehet jó ajándék. Szerintem ez a fajta szakácskönyv leginkább hiánycikk a piacon. Aki magának főz otthon, annak már rengeteg könyv, meg az internet végtelensége is a rendelkezésére áll, sőt, akinek nincs gyereke, állítólag még étterembe is eljut néha vacsorára.

Bárki bármennyire bagatellizálja ezt a témát,

a világ legnehezebb dolga munka után, a német szavak kikérdezése és a főgyökérzet és mellékgyökérzet közti különbség megtárgyalása közben összedobni valami értelmes kaját a gyereknek.

A legtöbb anya ilyenkor a fagyasztóban kotorászik, és szarul érzi magát tőle. Ez a könyv az anyák önbizalmát adhatja vissza, ha legalább hetente egy-két hétköznap összedobunk valami főtt kaját, azonnal jobban fogjuk magunkat érezni.

Havas Dóra, más néven Lila Füge konkrétan azokat a recepteket gyűjtötte össze ebben a könyvben, amiket saját gyerekei esznek és szeretnek. Ez már önmagában is nagyon szimpatikus, de külön öröm a könyv formája: nem egy nehéz, kemény borítású, elegáns könyv, amit az ember fél kinyitni a tűzhely mellett, mert azonnal zsíros lesz. Egy könnyen kezelhető, puha borítású, szakácskönyv lett a végeredmény, ami eleve össze van pacázva, persze csak fényképekkel, de pont azért, hogy bátran használjuk a konyhában, akár gyerekekkel is.

A vacsireceptek mellett sok benne az uzsonnásdoboz-ötlet lelkes anyukáknak – én mondjuk sajnos fél évig bírtam a hajnali félkómában való szendvicscsomagolást, aztán átadtam a gyerekemet teljes egészében a közétkeztetésnek, és próbálok inkább nem is gondolni erre.

Lila Füge Produkció, 4990 Ft

A főzés tudománya

Ha van olyan ismerőse, aki tényleg imád főzni, és érdekli a gasztronómia, garantáltan megtalálta a legjobb ajándékot! Szép szakácskönyv sok van, de hatalmas hiány volt egy olyan könyv, amiből

az alapoktól kezdve egészen a felsőfokig, lépésről-lépésre meg lehet tanulni főzni. A főzés tudománya pont ilyen.

A klasszikus francia szakácskönyv egészen hihetetlen, de száz év elteltével jelent meg először magyarul, Molnár B. Tamásnak köszönhetően, aki az egész kiadványt nem csak lefordította, de modernizálta és a magyar konyhára alkalmazta. Nem véletlen az alcím: konyhatechnológiai kalauz.

Hogyan kell kicsontozni és kötözni a húst? Hogyan kell megfőzni egy alaplevet? Mi az a barnamártás, és hogyan készül a fűszervaj? Hogyan kell elkészíteni a különböző húsokat, hogyan daraboljunk fel egy szárnyast és milyen különböző zöldségaprítási technikák léteznek? Hogyan kell tökéletesen megsütni egy tükörtojást?

A főzés tudománya gyakorlatilag az európai polgári konyha alapjairól szól mindenkinek, bár Molnár B. Tamás nem titkoltan elsősorban tankönyvnek szánta, hogy végre leváltsák itthon az igen elavult tankönyveket a szakácsképzéseken. Egyszerre kapunk egy tankönyvet és egy vaskos receptgyűjteményt.

A könyvben egyébként nekem különösen az tetszik, hogy nem csak azt mondja el, hogyan kell valamit tökéletesen elkészíteni, hanem felsorolja a hibákat, és az azokat kijavító megoldásokat is, ami nagyon nagy segítség abban, hogy végre kiküszöböljük a gyakran elkövetett hibáinkat. A Főzés tudománya nem egy szezonális szakácskönyv, hanem egy életre szóló, nagyon komoly, 800 oldalas kiadvány. Nagyon értékes, maradandó ajándék.

Magyar Gasztronómiai Egyesület, 13 000 Ft, kapható az Alexandra áruházakban, néhány étteremben és megrendelhető ezen a linken.

Fördős Zé: 83 kedvenc magyar receptem

Én imádtam nagymamám konyháját, és meggyőződésem, hogy azért vonzódom annyira a gasztronómiához, mert gyakorlatilag ebben nőttem fel, nagymamának és anyukámnak is a főzés, és az a körüli kísérletezés volt a kiteljesedés. És én is főzöm azokat az ételeket amiket ők, de sokat változtatok rajta, hiszen a főzés lényege éppen az, hogy az ember beleviszi saját magát. Úgyhogy a lencsét mézzel főzöm, a tököt sárgabaracklekvárral, a kelkáposztát meg curryvel. És akkor kapok egy ilyen szakácskönyvet, ami gyakorlatilag a személytelen tömegétkeztetés ábécéje. Paradicsomos káposzta, meg főzelékek paprikás rántással, meg tojásos galuska étolajjal, meg lebbencsleves meg a vargabéles.

Ami nekem maga a szocializmus, halálomig sem fogom megérteni, hogy jut eszébe bárkinek is szétfőtt cérnametéltet tenni egy édességbe. A legnagyobb problémám ezzel a könyvvel azt hiszem az, hogy nincs benne egyéniség, de tény, hogy

remek gondolat eljátszani azzal, hogyan néztek volna ki gyermekkorunk menzaételei, ha normálisan el lettek volna készítve.

Túllátok persze önmagamon, és tudom, hogy sokan szeretik adott esetben a vargabélest is, és nem ördögtől való ötlet egyszer tényleg jó minőségben elkészíteni a hortobágyi palacsintát. Sokan keresik a régi recepteket, és ma már bánják, hogy nem írták le annak idején, mit és hogyan evett otthon a család. Ez a könyv tényleg az, ami rá van írva: 83 magyar recept, a rizses hústól kezdve a mátrai borzasig. Nem az én könyvem, de biztos vagyok benne, hogy nagyon sokan örülnek majd neki.

Lunchbox kiadó, 4990 Ft

Romani Gastro: 50 recept hagyományosan, másképp

Ha már hagyományos konyha, akkor én inkább a Romai Gastro szakácskönyvre szavazok. Számomra is furcsa, hogy még mindig lehet újat mondani szakácskönyv-fronton, de ez az idei év kifejezetten a meglepetésekről szól. A Romani gastro blog elindítóiról, Budai Zsanettről és Tonté Barbaráról már mi is írtunk, a blog sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy máris megjelent az első szakácskönyv, ami ráadásul nagyon használható lett.

Bár a kiindulópont a cigány konyha – ami végeredményben sok ponton megegyezik a magyar szegény konyhával, de mindegyik recept alaposan tovább lett gondolva, és az egész könyv rengeteg meglepetést rejt. Ráadásul bár a bloggerek ízvilágban gyakran kilépnek a komfortzónából, egy percig sem szakítanak a cigány konyha azon alapelvével, hogy kifejezetten olcsón főzzünk jó dolgokat úgy, hogy ha lehet, nem dobunk ki semmit. Nekem ez az egyik kedvenc könyvem idén, mert teljesen átjön rajta a szerzők személyisége.

Libri, 3990 Ft.

100% disznó

Ez meg a másik kedvencem. Az év szakácskönyve szerintem ez a disznós szakácskönyv, ami kinézetében is fantasztikus, én már most imádom. A borító Hitka Viktória munkája, és kifejezetten újszerű: nem kajával vagy arcokkal akar eladni egy szakácskönyvet.

Végre egy olyan szakácskönyv, ami visszaállítja a disznó renoméját, és nem fél kimondani, hogy a sertéshúsnál jobb kevés van.

Mi otthon családilag régóta disznó-megszállottak vagyunk, és örülök ha valami végre letaszítja a trónról az ízetlen, vizes csirkék egyeduralmáét.

Kevés annyira fantasztikus állat van, mint a disznó, erre nagyjából négyévesen jöttem rá, azt hiszem. Onnantól minden egyes disznóvágásra egyenként emlékszem, először csak a hurka miatt vártam, de később nagymamám már engem is befogott, belet mosni, tepertőt sütni, disznósajtot tölteni, és már akkor is csodáltam, hogyan használják fel az utolsó körömig az állat minden egyes részét.

Dacára a sok élménynek, mégsem tudnék levágni és feldolgozni egy disznót, mostantól azonban egyszerű lesz a dolgunk: ha disznót akarsz vágni, olvasd el ezt a könyvet! A 100% disznó kétszáz oldalon keresztül részletesen, percről-percre leírja a disznóvágás menetét, és mellékel hozzá minden fontos receptet. De nem csak magyar oldalról, hanem egy sokkal tágabb kitekintésben, mediterrán receptek is vannak például. A véres hurka receptjét például már kóstoltam, és nem lehet vele tévedni. Nálunk ugyan soha nem készítették fahéjjal a véres hurkát, de Spanyolországban annyira megtetszett a fahéjas hurka, hogy azóta vadászom rá.

Bár a karácsony nem kifejezetten a disznóreceptekről szól, ettől függetlenül a 100 % Disznó remek ajándék, már csak azért is, mert jól néz ki. Nem árt mondjuk, ha olyannak adjuk aki valóban húsimádó, eszik sertéshúst, és nem zavarja, ha a keze főzés közben koszos lesz.

Geopen 6990 Ft

Gianni: Olaszul lenni jó

A Kossuth elég látványosan lovagolja most meg az ismert gasztroarcok könyveinek kiadását, Széll Tamás mellett Gianni könyvét is ők jelentették meg. Ez egy tipikus nagyon szép, reprezentatív könyv lett, tökéletes ajándék, de ez is az a kategória, ami többet mutat, mint amennyit ad. Gianni könyvét vallomásként akarják eladni, és Gianni valóban felvillant egy-két érdekes dolgot, de amikor végre felfigyeltem valamire, akkor gyorsan véget is ért a téma. Összességben az egész könyv elég felületes lett, engem legalábbis sokkal jobban érdekel a gasztronómia ezeknél a gyors felvetéseknél. Azt azonban nem lehet elvitatni Giannitól, hogy elég sok témában őszintén nyilatkozik.

A receptekkel is van gondom, a legtöbb ugyanis az éttermi tálalást és elkészítést tükrözi, és már azelőtt elveszi az ember kedvét a főzéstől, hogy nekiállt volna. Ugyanakkor van néhány iszonyatosan remek recept, a marhapofát például alig várom, hogy kipróbáljam.

A legtöbb recept kifejezetten haladóknak való, gyakorlottság és idő kell hozzá, de aki rászánja az időt egy-egy ételre, az nagyon sokat tanulhat az olasz konyháról.

Pozitívum még, hogy a képek nagyon szépek – talán egy kicsit túl sok –, vagyis olaszmániásoknak nagyon jó ajándék, de hobbiszakácsoknak nem ajánlanám.

Kossuth Kiadó 6990 Ft.

Rovatok