Index Vakbarát Hírportál

Venezuelai karácsony: államosított játékokat osztanak a gyerekeknek

2016. december 10., szombat 15:28

Nem hagyjuk, hogy ellopjátok a gyerekeinktől a karácsonyt!

 - mondta a venezuelai fogyasztóvédelmi hatóság, majd lefoglalt közel négymillió játékot egy játékkereskedő cégtől. A Kreisel nevű forgalmazót azzal vádolja a hatóság, hogy hatalmas készleteket halmozott föl, hogy aztán karácsony előtt emelt áron , akár 50 ezer százalékos profittal adhassa el a játékokat. Emiatt a cég két vezetőjét le is tartóztatták. A Kreisel tulajdonosa szerint a vádak nem igazak, a játékkészlet lefoglalásával pedig csak a népszerűségét akarja növelni a kormány, miközben a céget tönkreteszi. 

A lefoglalt 3,8 millió kisautót, babát és hasonlókat a hatóság nyomott áron eladja majd a legszegényebb háztartásoknak.

Mindez azután történt, hogy a kormány a héten - ahogy azt karácsony előtt az elmúlt pár évben is tette - arra kötelezte bizonyos termékek, többek között a játékok forgalmazóit, hogy 30 százalékkal csökkentsék az áraikat. A kormány azt is szabályozza, hogy a cégeknek 30 százaléknál nem lehet nagyobb a profitja. A szabályt pedig kivezényelt katonákkal tartatják be, akik boltról boltra ellenőrzik az árakat Caracas belvárosában.

Az amúgy is elég rosszul kormányzott és az olajexporttól nagyon függő venezuelai gazdaság évek óta súlyos válságban van a nagyon alacsony nemzetközi olajárak miatt. Az árak elszabadultak, az infláció az IMF becslése szerint jövőre 2000 százalékos lesz, a boltokban alig lehet valamit kapni és az országban nagyjából leállt az importfüggő termékek, például a kóla és a sör gyártása. Az emiatt is egyre népszerűtlenebb kormány pedig erőből próbálja megoldani a helyzete, ahogy teszi ezt az árszabályozással vagy a játékok lefoglalásával is. 

Rovatok