Index Vakbarát Hírportál

Gera Zoltán élvezte, Nagy Ádám hiányolta, Bogdán Ádám nehezen viselte

2020. november 26., csütörtök 07:43 | aznap frissítve

Elfek és télapók a lelátón, avagy ilyen a Premier League-karácsony magyar szemmel.

December 26. számos helyen, így Magyarországon is a karácsony második napja. Nagy-Britanniában azonban mások a szokások, az a nap Boxing Day néven vált ismertté, amelyet meghallva minden futballrajongó szeme felcsillan. A labdarúgás ugyanis mostanra összefonódott a karácsonnyal.

Bár több országban is rendeznek mérkőzéseket 26-án – így 2018 óta Olaszországban is –, elsőként majdnem mindenkinek Anglia jut eszébe, ahol először 1888-ban rendeztek bajnokit abban az időszakban, és a Preston North End 5:0-ra legyőzte a Derby Countyt. Eleinte egyébként 25-én és 26-án is játszottak mérkőzéseket, rendre csaknem telt ház előtt, 1958 óta viszont december 25. kikerült a futballnaptárból.

A Boxing Day eredete nem egyértelmű, több elmélet is létezik, hogy miért lett ez a neve.

Gera Zoltán élvezte, hogy egy percre sincs megállás

Ezt a különleges időszakot pedig számos magyar futballista is átélhette már, például Gera Zoltán, aki a West Bromwich Albion és a Fulham játékosaként 2004 és 2014 között játszott a Premier League-ben és a Championshipben.

Eleinte furcsa volt a középpályásnak, hogy ennyire eltér a karácsony felépítése Angliában. Ott nincs szenteste, 25-én reggel kerülnek az ajándékok a fa alá, 26-án pedig – ami Magyarországon a karácsony második napja – óriási leárazásokkal beindul a karácsony utáni vásárlás, és reggel 5 órakor már hatalmas tömeg van a boltok előtt.

A futballistáknak viszont nincs megállás, végigdolgozzák az idény legsűrűbb időszakát, és 26-án is pályára lépnek.

„A stadion olyankor mindig tele van – mondta Gera Zoltán.  Élveztem nagyon, hogy nem volt leállás, mint Magyarországon, és egymást érték a mérkőzések. A keresztény embereknek rendkívül fontos ez az ünnep, de mivel minden nap megéljük a kereszténységet, így örömmel játszottam mindig. Eleinte persze furcsa volt, pláne, amikor szállodában voltunk, a feleségem pedig egyedül vagy a rokonokkal töltötte az időt.

Azt is kiemelte, hogy klubok fontosnak tartják a családokat, igyekeztek odafigyelni arra, hogy azért ne a futballról szóljon minden. Ilyenkor engedékenyebbek, lazábban kezelik a helyzetet, és bár 25-én könnyed, átmozgató edzést tartottak, reggel 8 órára tették, hogy fél 10-re már mindenki otthon legyen a családdal. Éppen ezért olyan programokra is lehetőség volt, amelyekre egyébként nem igazán jutott idő.

Angliában télen többet süt a nap, főleg Londonban, így jókat kirándultunk a családdal. Birminghamben pedig nagyon sok magyar árus volt, jó volt találkozni, beszélgetni velük, és látni, ahogyan árulják a finom magyar ételeket, ízeket, a kürtőskalácsokat. Az már más kérdés, hogy figyelnem kellett arra, mit eszem, így nem kóstolhattam bele mindenbe, és ennek megfelelően fogyasztottam el a karácsonyi menüt is

– tette hozzá a 97-szeres válogatott futballista.

Nagy Ádám nem tudna hazai ízek nélkül karácsonyozni

Nagy Ádám két évvel ezelőtt Olaszországban, a Bologna játékosaként tapasztalta meg először, milyen a Boxing Day, tavaly pedig már a Bristol Cityben lépett pályára december 26-án. Párjával már akkor különösen ügyeltek a menü összetételére. Hagymaleves pirítóssal, kacsa, édesburgonyapüré, lilakáposzta – persze, valamelyest megváltoztatva, hogy ne legyen annyira nehéz az étel, de azért a hazai ízekkel meglegyen a karácsonyi hangulat.

„Most pedig már az ideit tervezzük. A párom még Budapesten van, úgyhogy most kell kitalálnunk, miket hozzon otthonról. Más lesz idén az ünnepek alatt, főleg a vírushelyzet miatt. Mivel szinte kimozdulni sem lehet, a fociról szól minden. Persze, hiányzik, hogy nem tudom meglátogatni a családot a két ünnep között, de nincs okom panaszra, tudom, hogy futballistaként rengeteg ember cserélne velem” – mondta Nagy Ádám.

A 44-szeres magyar válogatott középpályás hatalmas szerepet játszott abban, hogy Magyarország 2016 után ismét kint lesz az Európa-bajnokságon. Azt persze sajnálja, hogy a karácsonyi időszakban nem lesznek tele a stadionok, de bízik benne, hogy a nyári kontinenstornán már telt ház előtt léphet pályára a Puskás Arénában.

Az erőltetett menetet viszont élvezi. Különleges élmény, hogy decembertől az év végéig 3-4 naponta pályára lépnek.

Játékosként nincs ennél jobb, az ember szinte el sem fárad. Minimális edzésmunka mellett a regenerálódáson van a hangsúly, hogy a lehető legfrissebbek maradjunk fizikailag és mentálisan is. Alig van idő bármire, ha megnyerünk egy mérkőzést, nem ünnepelhetjük ki magunkat, mert másnap már a következő bajnokira készülünk, persze, ez fordítva is igaz, ha veszítünk, nincs idő keseregni, mert néhány napon belül már lehet is javítani

– mondta Nagy Ádám, aki hozzátette, hogy sok minden dől el ebben az időszakban, az pedig külön öröm számára, hogy a Bristol a Championship élmezőnyéhez tartozik, és a feljutásért küzd.

Bogdán Ádám csak az idegenbeli meccseket viselte nehezen

Bogdán Ádám már hazatért, de a Ferencváros kapusa 13 éven keresztül élhette át, milyen kivételes hangulat uralkodik az angol és skót stadionokban december 26-án. Angliában a Boltonban, a Crewe-ban, a Liverpoolban és a Wiganben védett, míg Skóciában a Hibernianben.

„Izgalmas volt a televízióban nézni ezeket a találkozókat, amikor pedig Angliába igazoltam, nagyon vártam a karácsonyi időszakot – mondta Bogdán Ádám Furcsa, ugyanakkor nagyon jó, különleges élmény a részesének lenni. A stadionokban egyébként is egyedülálló a légkör, a Boxing Day idején viszont még inkább érződik, az ünnepi hangulat felerősíti. Olyankor biztosra vehető a telt ház, a szurkolók számára pedig hagyomány, hogy télapónak vagy éppen elfnek öltözve mennek ki a lelátóra.”

A 20-szoros válogatott kapus kis túlzással mindig máshogy ünnepelte a karácsonyt az éves során, volt, hogy a párjával, vagy a szülei, a barátaik mentek ki hozzá. Csak azóta állandósult az ünneplés formája, hogy megszületett a kislánya.

Azóta közösen karácsonyoznak szenteste, igaz, ez alól kivételt képez a tavalyi, mivel akkor idegenben játszottak 26-án, és a csapattal hotelben töltötték az éjszakát. Egyébként viszont az a jellemző, hogy 25-én könnyed edzést tartanak, de utána egyből mehet haza mindenki a családjához. Ebből is érzékelhető, hogy a Boxing Day akkor jó igazán, amikor otthon játszik a csapat, és nem kell már előző nap elutazni.

Az edzőközpont ilyenkor fel van díszítve, karácsonyfát állítanak fel. Leülünk ebédelni, és angol szokás szerint mindenki kap egy szaloncukorhoz hasonlító apróságot, amelynek Christmas cracker a neve, és van benne egy papírkorona, amelyet az étkezésnél mindenki feltesz a fejére

– mondta Bogdán Ádám, aki hosszú idő után újra Magyarországon karácsonyozhat a családjával.

A sok szép emléke közül vélhetően kiemelkedik a Rangers ellen lejátszott bajnoki mérkőzés 2018. december 26-án, amikor a Hiberniannel egy pontot raboltak (1–1) a skót rekordbajnok otthonából, amelyhez számos védéssel járult hozzá.

(Borítókép: Futball rajongók mikulás sapkában a Crystal Palace és Southampton mérkőzésen, a Selhurst Parkban 2014. december 26-án. Fotó: Christopher Lee / Getty Images Hungary)

Rovatok