A gyorséttermi kaja nem árt, csak mértékkel kell fogyasztani. De miből és mennyit ehetünk?
A magyar mintát is megvizsgálja a szlovák kormány. A túl zsíros és sós ételeket adóztatnák.
nononono
2011. szeptember 1., 09:51
Só nélküli ropit, cukormentes alföldi kólát hozhat a mától életbe lépő chipsadó a másfélszeres drágulás mellett. Jöhet az új Eduscho-korszak is, a szürkeimporttal érkező olcsó energiaitalokkal.
Az élelmiszer-feldolgozók szerint félrevezetőek és hitelrontóak lehetnek a chipsadóval sújtott élelmiszereket károsnak minősítő állítások.
A párt szerint az is gyanús, hogy a hamburgeradó hatálya alól éppen a hamburger került ki.
Végignézik az adalékanyagok teljes sorát. Lehet, hogy a diétás kólára is kivetik a hamburgeradót.
A csökkenő kereslet miatt akár kisebbek is lehetnek a bevételek. A cukrászdák jól járnak.
Jön a chipsadó, az energiaitalok ára 60%-kal nőhet, drágul a jégkrém, a levespor, a must. Az állam évi 15 milliárdos bevételre számíthat.
A kereskedők szövetsége szerint a vártnál jóval kisebb mértékben nőnek majd a költségvetés bevételei.
Ha a sótartalom lenne az egészségtelenség mércéje, nehéz volna megmagyarázni, mitől rosszabb egy chips egy sima szendvicsnél.
Nagyobb inflációt és kevesebb munkahelyet hozhat a sóadó, de kevesebb egészségügyi kiadásunk lenne.
Nem a gyorséttermeket kell hibáztatni és adóztatni, egyszerűen nem kell enni annyi vackot.
A hamburgeradó szakít azzal a felfogással, hogy nem a termék, hanem a fogyasztó életvitele káros.
Cséfalvay Zoltán szerint aki egészségtelenül táplálkozik, az vállalja a rizikót is.
2010. szeptember 29., 08:36
Az alkohol és a cigaretta jövedéki adója akár 15%-kal is nőhet, az egészségkárosító ételekre nem lesz pluszadó.