Index Vakbarát Hírportál

Dublinban írhatja tovább a csodát Európa veretlenségi rekordere

2024. május 21., kedd 10:51

A német labdarúgó-bajnokságban veretlenül győztes Bayer Leverkusen számára két mérkőzés van hátra a szezonból, ebből az elsőt, az Európa-liga döntőjét Dublinban játssza az Atalanta ellen Xabi Alonso vezetőedző csapata, amelynek egy újabb sikeres találkozó trófeát érhet szerda este.

A sporttörténeti sorozatot produkáló német együttes már az eddigi 51 veretlen meccsével is rekorder, de örökre emlékezetessé teheti szurkolói számára ezt az idényt, ha megnyeri az El-t, szombaton pedig a másodosztályú Kaiserslauternnel szemben elhódítja a Német Kupát is – kezdi beharangozóját a Magyar Távirati Iroda. A Leverkusen korábban nem nyert még Bundesliga-aranyat, a triplázás pedig különösképpen nagy eredmény lenne a csapattól, amely az előző szezonban még az élvonalban maradásért küzdött a bajnokságban. A vezetőség aztán 2022 októberében Xabi Alonsót bízta meg az együttes irányításával, a spanyol szakember pedig valóságos csodát vitt véghez, a mostani idényben ugyanis legyőzhetetlennek bizonyult a Leverkusen.

Különleges érzés, hogy edzőként először Bundesliga-aranyat nyertem, de csodálatos lenne egy európai kupát is elhódítani, úgyhogy abban reménykedem, hogy erről is beszélhetek majd a döntő után

– nyilatkozta a 42 éves szakember, aki játékosként többek között világ- és kétszeres Európa-bajnok, valamint kétszeres Bajnokok Ligája-győztes volt.

A Bayer nagy menetelése azért is érdekes, mert az El egyenes kieséses szakaszában lejátszott hat összecsapásából háromszor is 2–0-s hátrányból jött vissza a második félidőben: a Qarabag elleni nyolcaddöntős párharc mindkét meccsén (2–2, 3–2), valamint az elődöntő visszavágóján, amelyen az AS Roma hiába vezetett 2–0-ra vendégként, a Leverkusen végül 2–2-re mentette a mérkőzést, és ezzel jutott a fináléba.

„Most nem akarunk a meccs utolsó pillanatáig várni. Egyértelművé szeretnénk tenni mindent, a lehető legkorábban – jelentette ki a cseh válogatott csatár, Patrick Schick, aki a Qarabaggal szembeni párharc első mérkőzésén a 92., a visszavágón pedig a 93. és a 98. percben volt eredményes. – Az Atalanta szoros emberfogást játszik az egész pályán. Bárhova is mozogsz, mindig van egy védő a közvetlen közeledben, úgyhogy nem nagyon hagynak levegőhöz jutni” – mondta az ellenfélről a 28 éves futballista.

Az El döntőjébe jutott két együttes egyike sem megszokott név az európai kupasorozatok fináléjában, sőt a mostani szezont megelőzően ketten együtt csupán három trófeát szereztek: az Atalanta Olasz Kupa-győztes volt 1963-ban, a Leverkusen pedig 1988-ban UEFA-kupát – az El jogelődjét –, 1993-ban pedig Német Kupát nyert. A Bayer ugyanakkor 2002-ben BL-döntőt játszott és veszített el a Real Madriddal szemben, az Atalantának viszont ez lesz az első európai kupafináléja.

A döntő helyszíne a dublini Aviva Stadion lesz, ahol június 4-én az Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott találkozik majd felkészülési meccsen az ír nemzeti együttessel – jegyezte meg az MTI. 

Rovatok