Index Vakbarát Hírportál

Áprilisban még 19 pont volt a hátrányuk, mégis bajnokok lettek!

2024. május 27., hétfő 09:56

Története 19. bajnoki címét szerezte meg az FC Bruges, miután vasárnap döntetlent játszott a Cercle Bruges ellen. A történet érdekessége, hogy az együttes az áprilist még 19 pontot hátrányban kezdte meg.

Persze ehhez a történelmi feltámadáshoz a belga bajnokság rendszerének különlegességére is szükség volt.

Ettől függetlenül az együttes március 17-én a Sint-Truiden vendégeként elszenvedett vereség után a 30 fordulós alapszakaszt (51 pontot gyűjtve) a negyedik helyen zárta, 19 ponttal lemaradva az éllovas Union Saint-Gilloise-tól (70).

Igen ám, de a bajnokság rendszere értelmében az bajnoki címért az első hatos oda-vissza rendszerben játszik playoffot, amibe viszik magukkal a megszerzett pontjaik felét. Az Union így 35 ponttal indult újra, míg az FC Bruges eredményét 26-ra kerekítették, így máris eltűnt tíz pont a hátrányból, de tíz körrel a vége előtt így is volt még kilenc közte.

Aztán április elsején elindult a rájátszás, és bár az együttes a nyitókörben még ikszelt a mostani rivális Cercle Bruges otthonában, ezt követően sorozatban hat meccset nyert meg, a tíz kör alatt pedig hét győzelemmel és három döntetlennel zárt, így összesítésben egy ponttal megelőzte az Uniont.

Sikerének köszönhetően az FC Bruges felkerült a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös kiírásának főtáblájára, az Union pedig a selejtező harmadik fordulójában csatlakozik a mezőnyhöz.

Belga bajnokság, felsőházi rájátszás, 10. (utolsó forduló)

A végeredmény: 1. FC Bruges 50 pont, 2. Union SG 49, 3. Anderlecht 46, 4. Cercle Bruges 37, 5. Genk 37, 6. Antwerp

(Borítókép: Tomas Sisk / Photo News via Getty Images)

Rovatok