Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter odaszúrt a BL-döntő szervezőinek

2024. június 2., vasárnap 12:40

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton, nem sokkal a Bajnokok Ligája-döntő után a Facebookon szúrt oda a mérkőzést rendezőknek.

„Két év múlva találkozunk Budapesten – ahol a szervezés és a biztonsági szolgálat is méltó lesz az alkalomhoz…” – szúrt oda Szijjártó Péter a Bajnokok Ligája-döntőt szervező Wembley-nek.

Ahogy arról beszámoltunk, a Real Madrid szombaton 2–0-ra legyőzte a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája-döntőben. A londoni rendőrség ezzel párhuzamosan letartóztatásokat hajtott végre a Wembley Stadionban, miután nem sokkal a kezdés után egyesek behatoltak a pályára, míg más szurkolók jegy nélkül próbáltak meg bejutni a mérkőzésre.

A Wembley biztonsági szabályainak betartását rendőrök segítették, szorosan együttműködve a Wembley személyzetével és biztonsági szolgálatával. Szombaton több mint 2 ezer rendőr volt szolgálatban Londonban, akik a fővárosi tüntetések, valamint a Bajnokok Ligája-döntő és az ahhoz kapcsolódó szurkolói rendezvények rendfenntartása érdekében teljesítettek szolgálatot.

A tüntetést az English Defence League (Angol Védelmi Liga) nevű szélsőséges jobboldali szerveződés alapítója, Tommy Robinson hívta össze London központjába. A demonstráción több ezren vettek részt, a Scotland Yard szerint köztük sokan olyanok is, akiknek futballhuliganizmus miatt már volt dolguk a rendőrséggel.

Nem ez volt az első eset

A 2020-as (a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott) labdarúgó-Európa-bajnokságon több mint 2000, jegy nélküli szurkoló rohamozta meg a stadiont az Anglia és Olaszország közötti döntő alkalmával. Az angol labdarúgó-szövetség (FA) később bocsánatot kért a történtek miatt. A Dame Louise Casey (a Lordok Házának tagja) által végzett vizsgálat később megállapította, hogy az erőszak olyan helyzetet teremtett, amelyben emberek meg is halhattak volna.

A 2022-es Bajnokok Ligája-döntőn káosz tört ki Párizsban, ugyanis a 75 ezer férőhelyes Stade de France-ban rendezett finálé előtt előtt több tízezer liverpooli és madridi szurkolót tartottak rosszul szervezett sorokban. Egy független jelentés megállapította, hogy az UEFA, az európai labdarúgást irányító szervezet „elsődlegesen felelős” a biztonsági intézkedések hiányosságaiért, amelyek majdnem „tömeges halálos áldozatokkal járó katasztrófához” vezettek.

Rovatok