Index Vakbarát Hírportál

A Man. City nem bírt az Interrel, De Bruyne megsérülhetett az Arsenal elleni rangadó előtt

2024. szeptember 18., szerda 20:45

A Manchester City hazai pályán gól nélküli döntetlent játszott az Internazionale labdarúgócsapatával a Bajnokok Ligája új rendszerű alapszakaszának első fordulójában, szerdán. Ennél is rosszabb hír az angol csapat számára, hogy Kevin De Bruyne megsérülhetett, Josep Guardiola az első félidő után lecserélte a klasszis középpályást. A Paris Saint-Germain a 90. percben szerezte meg a győztes gólt, amihez kellett egy óriási kapushiba.

A keddi játéknapon nagyon jó mérkőzéseket láthattunk, a Bayern gólfesztivált rendezett, a Real Madrid pedig közönségszórakoztató meccsen nyert a Stuttgart ellen.

Magyar szempontból az AC Milan–Liverpool-meccs volt a legérdekesebb, amit az angol csapat nyert meg, miután hamar hátrányba került. A mérkőzés utolsó gólját Szoboszlai Dominik szerezte egy remek támadás végén.

Emlékeztetőül, mert még szokni kell kicsit: a BL új formátuma szerint nem csoportkörrel indul a főtábla, hanem január végéig ligarendszerű alapszakaszt rendeznek, amelyben a 36 csapat egy tabellán szerepel, és valamennyi együttes nyolc mérkőzést játszik.

Felejthető első félidőt produkáltak a sztárcsapatok

A legtöbb szurkoló a Manchester City mérkőzésére volt kíváncsi szerdán, az angol bajnoki címvédő az Internazionalét fogadta. Bizonyára sokan emlékeznek rá, hogy ez a két csapat vívta a BL-döntőt 2023-ban, amit a City nyert meg Rodri góljával.

Josep Guardiola vezetőedző tanítványai a Premier League-ben eddig rendkívül meggyőző teljesítményt nyújtottak, négy meccsen 11 gólt szereztek és csupán hármat kaptak.

Bár az Internazionale szintén veretlen még a szezonban, de korántsem a várakozásoknak megfelelően kezdett, ugyanis a Serie A-ban két siker mellett kétszer csak döntetlenre futotta az erejéből.

Az olasz bajnok milánóiak ráadásul úgy utaztak a BL egyik nagy favoritjának otthonába, hogy éppen idegenben gyengélkednek, a Genoa és a Monza vendégeként sem tudták begyűjteni a három pontot. A legutóbbi döntetlen után Simone Inzaghi edző nyolc helyen változtatott a csapatán, a három főből álló védelmét például egy az egyben lecserélte Angliában.

Melyik csapat nyeri meg a Bajnokok Ligája 2024–2025-ös kiírását?

  • 5082
    Real Madrid
  • 3600
    Liverpool
  • 2587
    Manchester City
  • 2072
    Barcelona
  • 1957
    Bayern München
  • 631
    más
  • 500
    Arsenal
  • 195
    Inter
  • 57
    PSG

Az első lövés Marcus Thuram nevéhez fűződött, a francia támadó kísérletét Éderson hárította. Hiába volt többet a labda az angoloknál, az Inter a későbbiekben is bátran játszott, Édersont többször is tesztelték a vendégek.

De Bruyne-t le kellett cserélni az Arsenal elleni rangadó előtt

A hazai szurkolók aztán nagyon megijedtek, amikor azt látták, hogy a csapatkapitány, Kevin De Bruyne elkezd sántikálni, azonban nem kért cserét.

Guardiola azonban lekapta a pályáról a klasszis középpályást a szünetben, lehet, hogy csak elővigyázatosságból (a City vasárnap az Arsenallal játszik rangadót a PL-ben), holnap kiderül, mennyire van rossz állapotban fizikailag.

De Bruyne helyére a Barcelonától visszatérő Ilkay Gündogan állt be, míg Savinhót Phil Foden váltotta, utóbbi nem tétlenkedett, a 48. percben a léc fölé bombázott 21 méterről.

A 69. percben megint Foden villant, 11 méterről leadott lövését Yann Sommer hárította. A 76. percben aztán az Inter került közel az első gól megszerzéséhez, Henrih Mhitarjan azonban nem találta el a kaput 11 méterről... Három percre rá Sommer védte Josko Gvardiol lövését, a labda minden bizonnyal befért volna a bal alsó sarokba. Végül érintetlenek maradtak a hálók az Etihad Stadionban.

A Paris Saint-Germain nagyon gyenge első félidőt produkált a Girona ellen – amelynél nem került be a BL-keretbe Yaakobishvili Antal –, a francia sztárcsapat egyetlen egyszer sem találta el az ellenfél kapuját 45 perc alatt, olykor-olykor fel is harsant a füttyszó a lelátón, a drága belépőt kifizető nézőknek nem tetszett ez a vérszegény játék.

A Girona a második félidőben megpróbált többet támadni, így kinyílt hátul, amit Ousmane Dembélé büntethetett volna meg az 54. percben, amikor a saját térfeléről indulva ziccerbe került, de aztán az őt utolérő Ladislav Krejcí fantasztikus szerelést mutatott be az ötös vonalánál.

A meccs vége felé a párizsiak igyekeztek növelni a nyomást, de a katalánok jól állták a sarat. Kolo Muani a hajrára fordulva centikkel tévesztette el a jobb alsó sarkot, a hazai közönség egy emberként hördült fel a lövésénél.

Már úgy tűnt, hogy a PSG akkor sem lő gólt, ha reggelig játszanak a felek, amikor a 90. percben egy ártatlan beadás után a kapus Paulo Gazzaniga hatalmasat potyázott, a labda a lábai között csorgott be a bal alsó sarokba.

Olyat tett a skót bajnok, amire legutóbb 23 évvel ezelőtt volt képes

A Celtic hazai pályán győzte le szlovák riválisát, érdekesség, hogy a skót csapat legutóbb 2001-ben tudta megnyerni a nyitómeccsét a BL-ben (a selejtezőket nem számítva), akkor 1–0-ra nyert a Rosenborg ellen. A klub abban az évben debütált a sorozatban.

A vereség ellenére Kevin Wimmert ki kell emelni, a Slovan osztrák válogatott játékosa bal külsővel lőtt szenzációs gólt, fantasztikus bokamozdulata után a labda a bal felső sarokba vágódott.

Nagyot játszott a Dortmund tehetsége

Az idei BL-döntő egyik résztvevője sokáig nem tudta feltörni a Club Brugge védelmét, de aztán jött a 20 éves Jamie Bynoe-Gittens, aki kétszer is betalált a hálóba. A német csapat végül három góllal nyert, és elvitte a pontokat Belgiumból.

Ez történt korábban

Szerda kora este eljött a pillanat, amire oly régóta vártak a Bologna szurkolói: a csapat hosszú szünet után visszatért az európai kupaporondra (a tavalyi szezon olasz meglepetéscsapata nagy meglepetésre az ötödik végzett a Serie A-ban). A kora esti meccs előtt és közben rengeteg eső zúdult az olasz csapat pályájára, ami nem könnyítette meg a játékosok dolgát.

Nem kezdett jól a házigazda, a Sahtar a harmadik percben tizenegyeshez jutott, de Georgij Szudakov gyengén végezte el a büntetőt, a jó irányba vetődő Lukasz Skorupski magához ölelte a labdát. Ez nagy löketet adott a Bolognának, akik győzelemmel akarták enyhíteni az olasz szurkolók fájdalmát – mint ismert, szerda reggel meghalt  az 1990-es világbajnokság egyik hőse, Salvatore „Toto” Schillaci.

A második félidő elején a Bolognának még nyílt egy-két lehetősége a gólszerzésre, ezekkel azonban nem tudott élni, utána pedig leült a mérkőzés. Az ukránok egy idő után már húzták is az időt, jelezve, hogy nekik jó az iksz. A Ferencváros korábbi játékosa, Olekszandr Zubkov 79 percet töltött a pályán.

Ami az ukránoknak nem ment, az összejött a Sparta Prahának: a csehek már a második percben megszerezték a vezetést a Salzburg ellen, a finn Kaan Kairinen Gulácsi Péter egykori vetélytársának, Janis Blaswichnak köszönt be.

Ez volt a csapat történetének második leggyorsabb gólja a BL-ben, a rekordot Vratislav Lokvenc tartja 43 másodperccel még 1999-ből. 

Victor Olatunji aztán a 42. percben megduplázta a hazaiak előnyét. Érdekesség, hogy a Salzburg kezdőjébe egyetlen osztrák játékos sem fért be.

A szünet után tovább nyílt az olló a két csapat között, az albán Qazim Laci is feliratkozott a gólszerzők közé, miután két védőt, és a kapust is elfektette a tizenhatoson belül. 

Az eredmény már nem változott, maradt a 3–0, a cseh csapat így 19 év után győzelemmel tért vissza a legrangosabb európai kupasorozatba, ahol legutóbb 2003-ban tudott egy meccsen legalább két gólt szerezni, írja az MTI.

Őket nézhetjük csütörtökön

Az első kör harmadik játéknapján a Gulácsi Pétert és Willi Orbánt is foglalkoztató RB Leipzig is megkezdi szereplését a legrangosabb európai kupasorozatban, a lipcsei alakulat az Atlético Madrid vendégeként lép pályára.

A spanyol bajnokságot remekül kezdő FC Barcelona az AS Monaco vendégeként igyekszik begyűjteni a három pontot, illetve az Európa-liga legutóbbi idényében döntős két csapat is megmutatja magát: az El-címvédő Atalanta az Arsenalt fogadja, az elmúlt idényben egyetlen tétmeccses vereségét épp a fináléban elszenvedő Bayer Leverkusen pedig a Feyenoordhoz látogat.

Bajnokok Ligája, alapszakasz, 1. forduló

Rovatok