Index Vakbarát Hírportál

Nagyon úgy fest, hogy végleg búcsút inthetünk a világ egyik leghíresebb stadionjának

2024. szeptember 26., csütörtök 11:38

Az olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Serie A) szereplő AC Milan és Internazionale is a közös otthonul szolgáló San Siro felújítása ellen döntött, írja a La Gazetta dello Sport. A döntés nagyban befolyásolhatja a „WeBuild” projektet, amely a 2032-es olasz–török rendezésű Európa-bajnokságra készülve renoválta volna a stadiont.

A klubok döntése azonban nem oldja meg a – hivatalosan Giuseppe Meazza névre hallgató – stadionnal kapcsolatban felmerülő problémákat. Az utolsó nagyobb felújítás még a 80-as évek végén zajlott le, akkor éppenséggel a szintén olasz rendezésű 1990-es világbajnokság alkalmából. A San Siro emellett Milánó városának a tulajdonában áll, így annak bérlése évente több millió euróba kerül a hatalmas népszerűségnek örvendő együtteseknek.

A sportlétesítmény rendbehozatala nagyban befolyásolta volna a két csapat szurkolóinak meccsélményét is, mivel a munkálatok miatt mindig lezárt szektorokkal kellett volna számolniuk.

Ráadásul a hírek szerint a milánói csapatok elhagynák jelenlegi otthonukat, és a San Siróhoz közel építenék fel új stadionjukat, de ezzel kapcsolatban konkrét tervekkel még egyik fél sem szolgált.

Ha esetleg megváltoztatná a döntését a két együttes, az építkezés megkezdésére még néhány évig biztosan várni kéne különböző adminisztratív és bürokratikus okok miatt. 

E miatt a bizonytalanság miatt a napokban el is vették a várostól a 2027-es BL-döntő rendezési jogát. Mint ismert, 2026-ban Budapesten tartják meg a klubfutball csúcsmeccsét.

(Ajánlókép: Marco Luzzani, Getty Images)

Rovatok