Index Vakbarát Hírportál

Egyetlen apró momentum, amely bizonyítja, Szoboszlai tényleg a világ egyik legjobb klubjában játszik

2024. október 4., péntek 13:49

Aggasztónak tűnt, aztán a Liverpool–Bologna BL-mérkőzés egyik legkellemesebb meglepetése lett: az angol labdarúgócsapatnál a koronavírus-járvány idején bevezetett, az okostelefonok NFC-chipjét használó beléptetés tapasztalatunk szerint jelesre vizsgázott.

NFC-jegy. Magyarországról nézve igencsak különlegesnek tűnt, amikor megérkezett a Liverpool–Bologna Bajnokok Ligája-mérkőzésre (2–0) szóló digitális belépő. Sem vonalkód, sem QR-kód. Semmi hasonló. Helyette a mobiltelefonok NFC-chipjét felhasználva, akárcsak az érintéses mobilfizetésnél, úgy lehet érvényesíteni a jegyet – magyarázta a rövid kutatás után fellelt cikk a vörösök hivatalos honlapján. 

A rendszerrel az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, azaz a Premier League csapatai a koronavírus-járvány idején kezdtek kísérletezni, a Liverpool pedig igazi úttörőnek számít. A stadion felújításának előrehaladtával a vendégszektor kivételével szinte minden belépőkaput felszereltek NFC-kompatibilis eszközökkel, a cél pedig az, hogy rövid időn belül minden belépőt így értékesítsen a csapat. A klub hivatalos kommunikációja szerint az NFC-jegyek több szempontból is praktikusak: egyfelől sokkal könnyebb velük a bejutás, nem kell a vonalkód-leolvasással ügyeskedni, nyomtatni vagy hasonlók. Másfelől pedig csökkenti a jegyüzérkedés lehetőségét. Sőt! 

Korábban komoly problémát jelentett az Anfielden, hogy az állandó telt ház miatt rengetegen próbáltak másodforrásból, nem hivatalos úton belépőkhöz jutni. A jelentések szerint pedig kifejezetten gyakori volt az a fajta átverés, amikor nem elég, hogy a jóhiszemű szurkolókat lehúzták, valójában még csak nem is érvényes belépőt vásároltak a több száz fontért cserébe. Az NFC-s jegyeket ugyanis csak a klubhonlapon történt regisztráció után, és a Liverpool által biztosított belső rendszeren keresztül lehet letölteni. A rendszer ugyanakkor lehetőséget biztosít arra, ha két regisztrált tag egymás rokona, vagy ismerőse, akkor a belépő azért egymás között átadható legyen.

Liverpoolban a hivatalos jegyigényléshez már eleve a klub tagjának kell lenni, ezt csomagtól függően 26 és 65 font közti összegért válthatja meg egy felnőtt egy idényre. Ezt követően nyílik lehetőség – idényenként két időablakban – jegyigénylésre a hazai bajnokikra. Ha az ember szerencsés, akkor egy sorsoláson lehetőséget nyer a belépőváltásra, ha nem, hát nem. Egy átlagos bajnokin három-négyszeres, egy-egy rangadó esetében akár a tízszeres túljelentkezés sem kizárt, ezért kifejezetten bizonytalan, hogy az ember egyáltalán lehetőséget kap-e a jegyvásárlásra. 

Ezzel egyébként a Premier League-csapatok között vezet a Liverpool, brit kimutatások szerint Szoboszlai Dominikék hazai meccsei iránt a legnagyobb az átlagos érdeklődés.

Visszakanyarodva az NFC-hez: a szerdai Bajnokok Ligája-meccs remek lehetőséget biztosított számunkra a rendszer tesztelésére, és kijelenthető, kellemes csalódás ért minket a találkozót megelőzően. Ugyan a BL-találkozók idején 61 ezer néző befogadására alkalmas stadionnál bő egy órával a kezdés előtt kígyózó sorokba lehetett futni, ezek a sorok kifejezetten gyorsan haladtak – a belépés is pillanatok alatt megtörtént, valóban sokkal hatékonyabbnak érződött, mint egy-egy hazai válogatottmeccs esetén, például a Puskás Arénánál, ahol nem ritka, hogy kétszer-háromszor is meg kell próbálni az adott belépő vonalkódját/QR-kódját leolvastatni a szkennerrel, mielőtt a kapu valóban zöld jelzést adna.

A rendszer nálunk jelesre vizsgázott – noha maga a forgókapu, mint a legtöbb régi vágású angol stadionban, szörnyen kicsi –, érezhetően gyorsabb volt a kapu aktiválása így, mint például odahaza QR-kóddal szokás, főleg mobilképernyőről beolvastatva azt.  

NFC-s beléptetéssel egyébként az NB I-es klubok közül a Ferencváros is próbálkozik, ám ott eredendően ez kiadott plasztikkártyákkal működött még egy-két évvel ezelőtt. 

Apró momentum, ám kiválóan példázza, miért az angol labdarúgó-bajnokságot tartják a világ egyik legjobbjának, és azon belül is a Liverpoolt az egyik legjelentősebb csapatnak. 

A BL-meccs végül 2–0-s hazai sikert hozott, Szoboszlai Dominik az AC Milan ellen szerzett gólját követően ezúttal gólpasszal jelentkezett Európa elitsorozatában, így két mérkőzés után 1+1-es mutatóval áll a kanadai táblán. 

A meccs összefoglalóját itt, a játékos és menedzsere értékelését itt olvashatja el!

A Liverpoolra a válogatottszünetet megelőzően már csak egy tétmérkőzés vár, szombaton Londonba, egész pontosan a Crystal Palace otthonába látogat a Premier League listavezetőjeként. A Bajnokok Ligájában legközelebb október 23-án lép pályára a csapat, az is különlegesnek ígérkezik Szoboszlai szempontjából, hiszen korábbi klubja, az RB Leipzig otthonába tér majd vissza, ahol Gulácsi Péterrel és Willi Orbánnal is összecsap majd. 

Bajnokok Ligája, alapszakasz, 2. forduló

Liverpool FC (angol) – Bologna (olasz): 2–0 (Mac Allister 11., Szalah 75.)

(Borítókép: Az Anfield új lelátója az Anfield Road felől fotózva. Fotó: Robbie Jay Barratt – AMA / Getty Images Hungary)

Rovatok