Index Vakbarát Hírportál

Lewandowski újabb mutatóban hagyta le a legendás Gerd Müllert

2024. október 21., hétfő 16:04

Hans-Dieter Flick irányítása alatt döntötte meg Münchenben a Bundesliga gólrekordját, most pedig az öt topligát tekintve taszította le az örökrangsor dobogójáról a legendás Gerd Müllert Robert Lewandowski.

Öt-hat évvel ezelőtti önmagát idézi Robert Lewandowski, az FC Barcelona lengyel válogatott ásza: a 36 esztendős csatár tizenkét tétmérkőzésen tizennégy találatnál jár. A rutinos támadó a Sevilla elleni vasárnap esti bajnokin duplázott, ezzel pedig az öt topligában – konkrétan az ő esetében a német és a spanyol élvonalban, a Borussia Dortmund, a Bayern München és a Barca színeiben elért góljaival – már 366 találatnál jár.

Mindez azt jelenti, hogy letaszította az örökrangsor dobogójáról a német nemzet bombázóját, Gerd Müllert. A legendás támadó 1979-ben 365 topligás góllal a háta mögött vette az irányt az Egyesült Államok felé, és ez a teljesítmény is elég volt neki, hogy négy évtizeden át a rangsor élén álljon. Aztán jött Lionel Messi (496) és Cristiano Ronaldo (495) párosa, most pedig Lewandowski.

Az a Lewandowski, aki 2021-ben a Bundesliga-gólrekordot is elvette Gerd Müllertől, túlszárnyalva a 49 éven át fennálló, egy szezonon belül elért 40 találatos csúcsát. A lengyel anno – épp a Barcelonát nyár óta irányító – Hansi Flick irányítása mellett 29 bajnokin 41-szer volt eredményes a Bayern München színeiben.

Mint beszámoltunk, a Barcelona vasárnap este 5–1-re verte a Sevillát, ezzel megerősítve vezető pozícióját a spanyol élvonalban (La Liga). A lengyel támadó az első félidőben duplázott – előbb tizenegyesből, majd akcióból mattolva a vendégeket.

Mellette még Pedri és a csereként duplázó Pablo Torre volt eredményes hazai részről.

Lewandowski tíz bajnoki után már tizenkét gólnál jár a La Ligában, gólpasszait is tekintve 57 percenként átlagol egy kanadai pontot.  

Hasonló eredményességre egy szezon első tíz fordulója után még Lionel Messi volt képes a katalánoknál, a 2019–2020-as kiírásban lőtt ugyancsak tizenkét találatot tíz bajnokin az argentin. 

Lewandowski a debütáló – 2022–2023-as – idényében tizenegy gólt jegyzett az első tíz fordulóban. Ezt szárnyalta most túl. 

A Barcelonára szerda este épp Flickék korábbi klubja, a Bayern München vár majd a Bajnokok Ligája ligaszakaszának 3. fordulójában. 

Rovatok