Index Vakbarát Hírportál

Milyen vitaminokra van szükségünk télen?

2016. november 24., csütörtök 09:19

A téli időszak egészség, energia és jókedv szempontjából is kritikus. Mindenki saját bőrén tapasztalja, hogy a hideg hónapokban fáradékonyabb, könnyebben megbetegszik és gyakrabban levert. Az okok számosak: kevesebb természetes fény ér minket, hajlamosabbak vagyunk bezárkózni a saját világunkba, és kevesebb természetes vitaminhoz jutunk. Infografikánkban az utóbbi témakört dolgozzuk fel.

Télen jellemzően kevesebb friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, ráadásul a Magyarországon kapható termékek vitamintartalma ebben az időszakban alacsonyabb, mint szezonban. A szabadban is kevesebb időt töltünk, így az eleve kevés természetes fényből jóval kisebb mennyiség jut szervezetünknek, mint nyáron, vagy ősszel. Számos tünetünk származhat a vitaminhiányból, ezeket és megoldásukat dolgozzuk fel infografikánkban.

Napi szükségletünk biztosítása mellett további körülményekre is oda kell figyelnünk, mint például hogy miben oldódik az adott vitamin, mi segíti a felszívódását, vagy hogy mivel járhat túladagolása. Ahogy arra is, hogy melyek személyes szükségleteink, miben térünk el az átlagembertől testalkatunk, életmódunk, vagy épp korunk tekintetében. Nem tartozunk-e esetleg azok közé, akiknek fokozottan oda kell figyelniük erre: mint például a terhes nők, az élsportolók, vagy épp a dohányosok.

Az infografikát a Brand & Content készítette a BioCo megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesen.

Rovatok