Index Vakbarát Hírportál

Az ember a művész mögött

2017. július 11., kedd 06:55

Egy felmérés szerint a magyarok csaknem 80 százaléka semmilyen művészeti tevékenységben nem vett részt életében. De akkor kik szolgáltatják nekünk a művészetet? Férfiak vagy nők? Fiatalok vagy az idősebb generáció? Melyik művészeti ág részesül a legtöbb díjban? Hogy élnek, merre tartanak és honnan jöttek az alkotók? A Fidelio KULT50 kiadványából és az abból készült infografikánkból sokat megtudhatunk a mai magyar művészeti élet meghatározó alakjairól.

A Fidelio KULT50 nem csak azért hiánypótló alkotás, mert izgalmas lenyomatot ad a jelen magyar kultúráról, hanem azért is, mert a művészek portréin és történetein keresztül büszkévé és kíváncsivá teszi az olvasót.

Büszkévé, mert az elmúlt időszakban ezek az alkotók olyan kiemelkedő művészi teljesítményt nyújtottak, amivel itthon és a határon túl is elismerést váltottak ki. Kíváncsivá, mert olyan művekről van szó a kiadvány portréiban, amikről úgy érezzük, hogy ha még nem kerültünk velük kapcsolatba, akkor azonnal meg kell ismernünk. Kézbe venni a könyvet, elmenni a galériába, jegyet venni az előadásra, beülni a hangversenyre. Rögtön. A KULT50 igazodási pontot nyújt - ha nem tudjuk, merre induljunk, azért, ha tudjuk, azért remek ez az összeállítás. Bevezet, megmutat, elkalauzol. 

Megismerhetjük a jelen kiemelkedő művészeit a színház, a tánc, a zenés színház, az irodalom, a film, a jazz-, folk- és klasszikus zene, valamint a képzőművészet területéről. Megtudhatjuk, mikor kezdték, hogyan és honnan indultak a pályán, milyen nehézségekkel találkoztak. Mitől félnek és mi teszi őket boldoggá, merre mennek és hova visznek minket magukkal.

A művészportrék mellett többek között olvashatunk a jövő és a múlt tehetségeiről, street artról és a mai magyar film sikereiről, de a popkultúra meghatározó arcait is megismerhetjük a kiadványból. Rengeteg érdekesség és információ otthonra vagy épp nyaraláshoz.

Infografikánkban néhány konkrét adat alapján mutatjuk meg, hogy kik ők, és milyen a (valójában nyilván nem létező) magyar átlagművész.

Brand & Content Brand & Content
A cikket a Brand & Content készítette a kult50 megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.

Rovatok