Síeléstől a wellnessig, téli jógától a magashegyi túrázásig: ezt mind-mind kipróbálhatjuk, ha ellátogatunk Ausztria Zell am See-Kaprun régiójába. A Salzburgtól 85 km-re, Budapesttől bő 7 óra autóútra, a Zelli tó partján fekvő alpesi sírégió nem csak az egészen nyár elejéig folytatható gleccsersízéssel invitálja a látogatókat. Három napot töltöttünk el az osztrák hegyek között, hamisítatlan alpesi környezetben, ahol személyesen is kipróbáltuk, hogy milyen széles repertoárból válogathatnak azok, akik itt keresnek téli kikapcsolódást. A havas élmények jegyében a téli sportok számos ágát, szórakoztató programok egész sorát, egy nemzeti park nyújtotta érintetlen természeti környezetet, no és persze a nagyszerű gasztronómiát is felfedezhetjük itt. Mindezt egy néhol mesekönyvbe illő, sok száz éves házakból álló történelmi városkában tett barangolással egészíthetjük ki.
Fogadó egy családi gazdaságban a hegytetőn, Pfefferbauer Zell am See-ben. Mi egy hagyományos családi szálláshelyet választottunk, és nem bántuk meg: a hamisítatlan, autentikus környezet mellett így tényleg közvetlen és vendégszerető légkört élvezhettünk, nem is beszélve a fenyőbútorokkal berendezett helyiségekben terjengő finom gyantaillatról. A falusi vendéglátás családias szálláshelyeken egyébként is nagy erőssége a régiónak. A napnak nagyszerű alapfelütést adó bőséges reggeli a helyi finomságokkal természetesen abszolút alap egy ilyen szálláshelyen.
(Fotó: Adrián Zoltán / Képszerkesztőség)A lesiklás szerelmesei három síterep közül is választhatnak a régióban. A Kitzsteinhorn 3029 méteres csúcsával igazi nagyágyú, ahol lélegzetelállító alpesi panorámában gyönyörködhetünk a sípályákon való lesiklás közben. Az itt található gleccseren egészen nyár elejéig tart a síszezon, a 62, összesen 138 km hosszú sípályából (amelyek teljes hossza szükség esetén hóágyúzott) pedig a kezdőtől a professzionális szintig választhatunk a tudásszintünknek megfelelő terepet. A közeli, 2000 m magas Maiskogel és Schmittenhöhe családiasabb síterepeket kínálnak.
(Fotó: Adrián Zoltán / Képszerkesztőség)Freeriding az érintetlen hóban, freestyling a három hóparkban, Ausztria legnagyobb félcsöve, a világ legnagyobb funslope sípályája, zenés síelés igazi partihangulatban… akik további izgalmakra vágynak, számos lehetőség közül választhatnak.
(Fotó: Adrián Zoltán / Képszerkesztőség)Hó, kristálytiszta levegő és ragyogó napsütés: hatásos feltöltődés és igazi D vitamin bomba a téli szürkeségből kiszabadulva. A felfrissülésről a nyugágyak mellett számos étterem és kávézó gondoskodik, mindegyikükre jellemző, hogy a helyi specialitásokra nagy hangsúlyt helyeznek. Az ebéd mellett természetesen reggeli és vacsora is elérhető bennük – utóbbihoz speciális éjszakai felvonójáratokat is indítanak.
(Fotó: Adrián Zoltán / Képszerkesztőség)Egy sportos nap után olyan esti programokon pihenhetjük ki a fáradalmakat, mint amilyen a sí-show, ahol többek között a helyi síiskolák is bemutatkoznak. A lézershow és zene igazi partihangulatot teremt, és a show végén a közönség is szerephez jut egy mókás nyereményjáték erejéig.
(Fotó: Adrián Zoltán / Képszerkesztőség)Aki szeret jókat enni, az itt biztosan megtalálja a számításait, például a Panorama-Restaurant Margarethenstein Kaprun étteremben. A helyi gasztronómia fénypontját kétségkívül a vadételek, illetve a természetből származó egyéb finomságok, például vadgyümölcsök jelentik. Az olyan, nálunk is ismert klasszikusok, mint az autentikus, azaz borjúból készült bécsi szelet vagy a smarni mellett választhatunk szarvasból vagy bárányból készült fogásokat is, az áfonyából kevés liszttel és cukorral gyúrt, majd vajban kisütött lepénykék pedig egyenesen kihagyhatatlan finomságnak számítanak.
(Fotó: Adrián Zoltán / Képszerkesztőség)A helyi termelők által készített finomságok terén igen erős a mezőny, így ha felkeresünk egy ilyen specialitásokat árusító üzletet - mint a Feinkost Lumpi Zell am See garantáltan nem térünk haza üres kézzel. Sajtok, lekvárok, olajak, szalámik, vadhúsból készült sonkák, méz, és természetesen snapsz, vagyis gyümölcspárlat a leginkább figyelemreméltó készítmények. A Vogelbeer Schnaps, azaz madárberkenyéből készült verzió a vidék specialitása, amit minden termelő a saját ízvariációban készít, így érdemes vásárlás előtt kóstolót kérnünk az összehasonlításhoz.
(Fotó: Adrián Zoltán / Képszerkesztőség)Az aprés-ski műfaj legnépszerűbb programpontja kétségkívül egy kellemes, megfáradt izmainkat ellazító wellnessezés az elmaradhatatlan szaunázással. A Tauern Spa tereiben fürdőzés közben a hatalmas üvegablakokon át akadálytalanul csodálhatjuk a környező havas hegycsúcsokat. A 20 000 négyzetméteren 11 medencét, 10 szaunát és gőzfürdőt, továbbá külön gyermekrészleget kínáló fürdő a négycsillagos Tauern Spa Resort Hotel része. A szállóvendégeknek a tetőszinten lévő üvegfalú medencének és a panorámaablakos szaunának köszönhetően tényleg feledhetetlen spa-élményben lehet része.
(Fotó: Adrián Zoltán / Képszerkesztőség)Minden évben egy újabb felvonó – a síterepeken folyamatosak a fejlesztések, de néhány hete megnyílt étteremben is jártunk. Ennek köszönhetően a felvonóknál sem jellemzők a túl nagy sorok, helyi kalauzunk, Mike szerint néhány percnél többet soha nem kell várni. A legtöbb felvonó kabinos, köztük a Porsche-Design felvonó (!), de van olyan, melyben wifi és a partihangulathoz megágyazó zene is az utazóközönség rendelkezésére áll.
(Fotó: Adrián Zoltán / Képszerkesztőség)Jégbár a hegytetőn - az Ice Camp tulajdonképpen egy óriás iglu, amelyet minden évben felépítenek. Multimédiás installáció és egy teljes jégbár található benne, valamint egy autó. Első rácsodálkozásunk után megtudtuk, hogy ezt a szponzoráló vállalat még az építés előtt szállítja a helyszínre, méghozzá egy speciális teherhordó-felvonóval. A jégbárnak természetesen minden berendezési tárgya jégből készül, és az elemeket forró vízzel „ragasztják” egymáshoz. A kényelem érdekében azért az ülésekre vadbőr takarók kerültek.
(Fotó: Adrián Zoltán / Képszerkesztőség)A velünk élő történelem. Láttunk olyan házat Zell am Seeben, amelyet a rajta lévő tábla tanúsága szerint az 1400-as években építettek. A hagyomány itt abszolút élő, az épületekben ma is lakások, boltok, vendéglők, szálláshelyek működnek. A 10 000-es lakosú település úgynevezett klimatikus üdülőhely, míg a szomszédos Kaprun a maga 3000 lakosával annak kistestvére. Érdemes meglátogatni a 600 éves kapruni várat, a Rosenberg-kastélyt, amely ma Zell am See városháza, illetve a zell am see-i román stílusú templomot, amely az egész régió legrégebbi épülete.
(Fotó: Adrián Zoltán / Képszerkesztőség)Akármerre járunk, a káprázatos panoráma adja fotóink a hátterét. Érdemes felmenni a Kitzsteinhorn csúcsánál létesített kilátóhoz, ahonnan páratlan körpanoráma nyílik az Alpokra. Innen még Ausztria legmagasabb csúcsát, a Grossglocknert is láthatjuk.
(Fotó: Adrián Zoltán / Képszerkesztőség)Tárlat a föld alatt. A régió a Felső-Tauern Nemzeti Park szomszédságában fekszik. Ha nem vagyunk olyan szerencsések, hogy megpillantsunk egy sast vagy mormotát, a legfelső felvonó tetejétől (Gipfeltstation) a gleccserre panorámát kínáló kilátóhoz vezető, 360 m hosszú alagúton, a Hanna Stollenen átsétálva még egy kis informatív tárlatot is megtekinthetünk a helyi élővilágról és földrajzról. Sőt, még egy kis moziterem is található itt, ahol természetfilmeken is élvezhetjük mindezt – a lenyűgöző drónfelvételekért és az évszakok teljes körforgását bemutató látványos kisfilmekért megéri betérni
(Fotó: Adrián Zoltán / Képszerkesztőség)A beégetéses módszerrel dekorált falapokra akár a saját arcképünk, esetleg kedvencünk portréja is felkerülhet – körülbelül 2 óra alatt el is készül egy ilyen kép. Szintén a Charsimában készültek a fotók.
(Fotó: Adrián Zoltán / Képszerkesztőség)Ausztria Zell am See-Kaprun régiójában készült további fotóinkat a galériában lapozhatja át.