Index Vakbarát Hírportál

Mennyire jó a hallása? Tesztelje velünk a hallás világnapja alkalmából!

2018. március 6., kedd 07:56

Gyerekkorunk fülmosásra vonatkozó szülői intelmei, vagy a gyakori kérdés, hogy a fülünkön ülünk-e vagy sem, a figyelmetlenségünknek is szólhatott. De ha még felnőttként is gyakran belefutunk hasonlóba, rendszeresen visszakérdezünk a beszélgetéséknél, egyre jobban fel kell hangosítanunk a telefont, vagy egy koncert után nem akar múlni a zúgás a fülünkből, az már nem figyelemzavar, az már a hallásunk zavara. Hallott róla, hogy március 3-án volt a hallás világnapja? Tesztelje ebből az alkalomból, hogy jó-e a hallása!

Hangod visszhangzik a fülemben

Folyamatos zajban élünk, a hallásunk romlása pedig nagymértékben rontja az életminőségünket, úgyhogy jól tesszük, ha a fenti problémákat észlelve időben szakemberhez fordulunk. De mi okozhatja hallásunk romlását?

Kérdésünkre Dr. Tibold Eszter fül-orr-gégész, audiológus szakorvos elmondta, hogy ennek számtalan oka lehet: a velünk született genetikai rendellenességek, gyógyszerek mellékhatása, vírusfertőzések, cukorbetegség, vagy éppen zajártalom.

A korral járó halláscsökkenés hasonló a szemünk romlásához, 65 éves kor felett már általában érdemes kivizsgáltatni.

A nehézség, hogy mivel általában félünk a betegségektől, ezért gyakran nem is akarjuk észre venni a tüneteket, magunk előtt sem valljuk be, ha problémánk adódott. De miért? Ciki lenne rosszul hallani? Azt jelentené, hogy hirtelen megöregedtünk? Nem. A környezeti ártalmak ugyanúgy ronthatják ezt az érzékszervünket, mint a kor. És ha a szemünk romlását nem tartjuk kínosnak, miért titkolnánk azt, ha a fülünk nem működik tökéletesen?

Amikor eljutottunk odáig, hogy felismertük a problémát és legalább már magunk előtt nem tagadjuk, hogy gond van, először jellemzően a patikus segítségét kérjük.

A fül-orr-gégész szerint azonban ez nem jó irány, a vény nélkül kapható patikai szereket vizsgálat nélkül nem javasolja. Több ezer forintot is elkölthetünk anélkül, hogy bármit is tettünk volna hallásunk egészségéért, miközben a hallójáratot szakorvosnak, vagy egy hallásspecialistának kell látnia ahhoz, hogy megfelelő terápiát megállapíthassa. A hirtelen hallásromlás esetén különösen fontos a mielőbbi orvosi segítség.

Probléma esetén hamar rátalálunk az az online hallásvizsgálatokra. Pedig ezeknél is van megbízhatóbb megoldás is, de először nézzük, egy online teszt mire is jó.

Hangosabban! Nem hallom tisztán

Az online hallásvizsgálat egy otthonról elvégezhető rövid teszt, amihez jó minőségű fejhallgató, fülhallgató vagy hangszóró használatát javasolják - fontos, hogy minden hangtartományt tisztán halljunk. Általában a teszt megkezdése előtt egy alap teszt hangot jól hallható erősségűre kell állítanunk, hogy ehhez viszonyítsuk a továbbiakban a hallható hangokat.

Ezután többféle módszerrel próbálják kielemezni, hogy mennyire jó a hallásunk. Vannak oldalak, ahol különböző élethelyzetek hanghatásait játszhatjuk le és minősíthetjük, hogy mennyire értettük őket.

Például egy munkahely zajos étkezőjében beszélnek mellettünk az ebédről, de vajon meghalljuk, hogy halat vagy húst választottak mára?

Egy gyerekzsivajtól hangos park, egy színházterem, vagy a vonatállomás zajában hallott (vagy nem hallott) beszélgetések mind azt a célt szolgálják, hogy kiderüljön, a különböző frekvenciájú hangok mennyire könnyen jutnak el hozzánk.

A számok felsorolása egyre erősödő zúgásban is ezt a célt szolgálja, illetve a magasabb frekvenciás hangok lejátszása, majd az éppen hallható szintre állítása is. Az eredmény attól függ, hány kérdésnél volt problémánk. Tesztenként változó, hogy hány negatív válasz után kapunk tanácsot arra, hogy keressünk fel személyesen is egy ingyenes hallásvizsgálatot, ami biztos eredményt adhat. De mivel az online vizsgálat nem tökéletesen megbízható, a legjobban akkor járunk, ha már egy bizonytalan válasz után kérünk egy időpontot és profi módszerrel is megvizsgáltatjuk a hallásunkat.

Hallod, fogod, megvan?

Ha a cikk eleje óta arra gondol, hogy ez a zúgás a fülében tényleg nem múlik hosszú ideje, vagy arra, hogy milyen nehezen hallotta legutóbb is amit az asztal másik végéről mondtak önnek, és a leggyakoribb kérdése valóban a “Tessék?”, akkor végezze el az egyszerű kérdésekből álló tesztünket. Vajon tökéletes a hallása, vagy megérne egy szakszerű vizsgálatot?

A játék lezárult.

Brand & Content Brand & Content
A cikket az Brand & Content készítette az Amplifon megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.

Rovatok