Index Vakbarát Hírportál

Milyen lett volna Arany János vagy Karinthy Frigyes önéletrajza?

2019. december 7., szombat 05:47

Kiemelni erősségeinket, a lehető legjobb színben tüntetni fel magunkat és elfedni a gyengeségeket? Ez a tuti önéletrajz titka? Esetleg a fotón, a betűtípuson vagy a színeken múlik a siker? A titok nyitját kutatva felkértük Nyáry Krisztiánt, hogy készítse el néhány irodalmi híresség önéletrajzát, amiket aztán szakértők elemeztek: vajon ők, akiknek érdemeikhez nem fér kétség, önéletrajzukat jól írták volna meg?

Az álláskeresés, egy önálló vállalkozás beindítása vagy akár csak egy profi önéletrajz megírása egyáltalán nem egyszerű. Főleg, ha az ember még pályakezdő, a munka világába visszatérő kismama, hátrányos helyzetű, vagy csak egyszerűen fogalma nincsen, hogy is kezdjen hozzá ehhez az egészhez.

Nyáry Krisztián

Író, irodalmár, kommunikációs szakember. Néhány évig költészettörténetet tanított a pécsi egyetemen, s bár a 90-es évek közepén otthagyta a katedrát, hobbija az irodalom- és művelődéstörténet maradt. Vezetett pr-ügynökséget és közvélemény-kutató intézetet, volt állami szervezet kommunikációs vezetője, jelenleg a Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója. 2012 elején barátainak kezdte publikálni magyar írók és művészek szerelmi életéről szóló képes etűdjeit, amivel néhány hónap alatt nagy népszerűségre tett szert. A bejegyzésekből végül Így szerettek ők címmel két kötet született, amelyet azóta több sikeres könyv követett.

Ilyenkor minden segítség jól jön: ha információra van szükség, önfejlesztési lehetőségeket keresünk, vagy felmerülő kérdéseinkre szeretnénk választ kapni. És pontosan ezekben segít a Coca-Cola Magyarország #énjövőm programja, amely kezdeményezés célja a fiatalok munkaerőpiaci felzárkóztatása.

A program egyrészt egy egynapos képzést jelent, ahol többek között önismeretre, állásinterjú helyzetekre és a visszajelzések kezelésére tanítják a résztvevőket.
Ez egészül ki e-learning tanfolyamokkal:

A tesztek mellett a program lehetőséget kínál arra is, hogy az álláskereső kérdezzen a szakmai mentoroktól, így lesz teljes a rendszer.

Fontos pontja az álláskeresésnek az önéletrajzírás, ez szintén olyasmi, amit tanulni, gyakorolni kell. Nem létezik ugyanis egy univerzálisan megfelelő CV, ez mindig egyedi, az adott hirdetéshez, és azon túl, az adott iparághoz illő. Hogy ezt az állítást igazán jól tudjuk szemléltetni,

felkértük Nyáry Krisztiánt, hogy készítse el pár igazán ismert történelmi figura fiktív önéletrajzát.

Akik a CV-ket szakmai szemmel elemzik, és elmondják mi jó, illetve mi kevésbé szerencsés bennük: Balla Ágnes (Expanzió Kft.) és Dr. Sinkó Erika, az #énjövőm program trénerei. Lássuk hát!

Anonymus

„Korán felkeltettem tanáraim érdeklődését regényes történeteimmel. Különösen nagy sikert aratott a hét vezérről írott krónikám, még neveket is kitaláltam nekik. Az Ond-Kond párosra különösen büszke vagyok, ezt a kobzosok is örömmel vették a rímek miatt.”

„Jó ötlet volt Anonymustól, hogy a sikereiről is beszámol. Ez a mentalitás itthon még talán kicsit szokatlan, hajlamosak vagyunk nehezen tudatosítani a sikert és azt inkább „nagyképűségnek” vélni, de a visszaigazolt eredményeinket egész bátran írjuk bele a CV-be.” (Balla Ágnes)

Arany János

„Betölteni kíván munkakör, pozíció/beosztás: Nemzeti őseposz beruházás/Senior copywriter, regionális különbségek csökkentése az epikában alprogram”

„Pozitívum, hogy Arany János pontosan megjelölte a megpályázni kívánt pozíciót – ezzel is erősítve azt, hogy az önéletrajz a meghirdetett állásra reflektál. Viszont arra mindig figyeljünk, hogy ez a rész frissítve legyen – kínos a meghirdetett pozícióra egyértelműen nem reflektáló anyagot elküldeni.” (Balla Ágnes)

Csinszka

„Itt a Francia-Svájcban ezen a szomorú őszi délutánon kezembe került a maga arcképe, és erősen elszomorított. Bocsásson meg, de borzasztó elgondolnom, hogy maga, a ma talán egyetlen élő magyar zseni, ilyen fiatalon, ilyen betegen, ilyen kiélten néz a világba. Úgy gondolom, múzsaként biztosítani tudnám a nyugodt irodalmi tevékenységhez szükséges feltételeket.”

„Ne keverjük össze az önéletrajzot és a motivációs levelet, ahogy Csinszka tette. Az önéletrajzunkban a tényeket egy átlátható struktúra mentén, röviden és fókuszáltan írjuk le, kiemelve a sikereinket, eredményeinket.” (Balla Ágnes)

Karinthy Frigyes

„Írtam több ezer verset, esszét és novellát is, de azokat sajnos édesapám elégette, mert tanulmányi eredményeimet romlónak találta. (Ez tévedés volt, mivel nem tudott konzultálni a tanárommal, ugyanis kivették a kaput és nem lehetett bemenni az iskolába.)”

„A zárójelbe tett részek és az utóirat akár önéletrajz, akár motivációs levél esetében nem része a pályázati anyagoknak. Ugyan felkelti az érdeklődést, mégis arra enged következtetni, hogy a levél írója sietett, nem koncentrált eléggé arra, amit mondani akart.” (Dr. Sinkó Erika)

Petőfi Sándor

„(...) nyelvtudás: magyar (talpra!), német (tanultam, de fulladjanak meg), francia (csak olvasom, de rajongással), angol (csak fordítom, de németből), szlovák (ha anyám beszéli, mindent értek, különben nem)”

„Tüntessük fel valamennyi nyelvtudásunkat annak szintjével együtt. Azonban ügyeljünk, hogy mindig a valós szintet adjuk meg, hiszen az állásinterjúkon tesztelni fogják.” (Dr. Sinkó Erika)

Az önéletrajzokat és a szakértői véleményeket innen letöltheti.

Csekkolja le!

Az #énjövőm ellenőrző listája segít aktuális CV-je véglegesítésében. Pipáljon ki mindent, amit tartalmaz az önéletrajza (őszintén!), és egészítse ki a hiányzó elemekkel.

Elfér a CV-je két oldalon?
Standard betűtípust választott (pl. Times New Roman vagy Arial)?
Időrendben visszafelé adta meg a szakmai tapasztalatodat (a legutóbbi pozícióddal kezdve)?
Hozzáigazította a CV-jét a megpályázott pozícióhoz?
Mindent őszintén írt le?
A személyes adatainál megadta az online elérhetőségeit (LinkedIn, blog, honlap)?
Adott meg tapasztalati példákat a készségei és képességei felsorolásánál?
Megmutatta valakinek a CV-jét elküldés előtt (barátnak, családtagnak)?
Beleírta, hogy milyen tanfolyamok elvégzését tervezi, és milyen programokban szeretne közreműködni a jövőben?
Megadta az érdeklődési körét/hobbijait, a tanulmányok mellett végzett munkáit (pl. egyesületi tagság, önkéntes- és nyári munka)?
Ellenőrizte a személyes adatai (mobilszám, e-mail) helyességét és a helyesírást?
Elmentette a CV-jét pdf formátumban?
Figyelt arra, hogy CV-je politikai vagy vallási meggyőződéstől mentes legyen?
Van fotó a CV-jében?
Kiemelte félkövérrel vagy aláhúzással a fontos információkat?
Kitért az elért eredményeire?
A fájlnévként a családi- és utónevét, valamint a dátumot adta meg?
Elmentette CV-jét különböző formátumokban (hirdetésre jelentkezéshez, az interjúztató cég számára)?
Beleírta, ha van jogosítványa és balesetmentesen vezet?
Sajnos nem sikerült a válaszok elmentése. :(
Kérjük próbálja meg újra.

BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Brand & Content készítette a Coca-Cola Magyarország megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.

Rovatok