Index Vakbarát Hírportál

Mi lesz az építőiparral?

2020. április 14., kedd 12:03 | aznap frissítve

Új, online beszélgetéssorozatunkban ma Koji László, Kövesdi Gábor, Petz Raymund, Scheer Sándor és Varga Mihály véleményét ismerhettük meg. Arról beszélgettünk velük, hogy hogyan hat a járvány a kisebb és nagyobb építőipari cégekre most és hogy milyenek a hosszú távú kilátások a szektorban. Az Out of the Box virtuális eseményein választ keresünk arra a rengeteg kérdésre, amit a példátlan jelenlegi helyzet felvet.

A hét szűk esztendőt követő felívelés majd a boom hatalmas kihívás elé állította az építőipart, leépült kapacitásokkal és feszítő szakemberhiánnyal kellett teljesíteni a megrendelés dömpinget. A járvánnyal egyik pillanatról a másikra másfajta kihívásokkal is szembesülni kell, a kényszerű sebességváltás tömegével veti fel a kérdéseket.

A beszélgetés összefoglalója:

Mi várható az építőipar és ingatlanpiac területén a járvány hatására? A jelenlegi helyzet címszavakban: változó árak, munkaerőhiány, eltűnő brigádok, bizonytalan kereslet és kínálat, visszamondások és piaci kivonulás is érinti a szektort.

Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. alapító-vezérigazgatója szerint az építőpar a magyar gazdaság igazi sikerágazata, aminek a kapacitásai jelentősen leterheltek, ami tapasztalható az árak tekintetében is. Ezt az állapotot csak lassítja a koronavírus, nagyságrendileg 10-15%-os mértékben.

Petz Raymund, a GKI Gazdaságkutató Zrt. ügyvezető igazgatójának prognózisa szerint a 2. negyedévben túl lesz az ágazat a „nehezén”, a 3. és 4. negyedév hozza majd azt a növekedést, amit az év elején tapasztalhattunk. Számításai szerint 3-4%-os GDP csökkenéssel járna ez a forgatókönyv. Amennyiben mégsem áll meg a járvány a 2. negyedévben, hanem visszatér, akár 8-10%-os GDP csökkenés is várható.

Varga Mihály, a KÉSZ Csoport alapító-tulajdonosa arról számolt be, hogy a járványügyi előírásokra a cégcsoport már a vírus ázsiai megjelenését követően elkezdett felkészülni, az alvállalkozói és beszállítói kör is a szigorított rutin szerint jár el. Az építőanyag behozatalának területén lát némi lassulást, az export olajozottan működik.

Lakásbérlet- és ingatlanpiaccal kapcsolatban az Újotthon.hu és a Költözzbe.hu tulajdonos-ügyvezetője, Kövesdi Gábor elmondta, hogy az albérlet- és irodahelyiségek kereslete 40-50%-os visszaesést produkál. Az árakban jelentős változás még nem történt, egyelőre nagy a bizonytalanság.

Többek között ezekre a kérdésekre kerestünk választ a szektort jól ismerő szakemberekkel. Előbb építőipari témák, majd ingatlanos kérdések voltak a fókuszban. 

A beszélgetés résztvevői:


Kövesdi Gábor, az Újotthon.hu és a Költözzbe.hu tulajdonos-ügyvezetője
Petz Raymund, a GKI Gazdaságkutató Zrt. ügyvezető igazgatója
Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. alapító-vezérigazgatója
Varga Mihály, a KÉSZ Csoport alapító-tulajdonosa

Moderátor: Szepesi Anita, a Napi.hu szakújságírója

Az Out of the Box eseményeiről Facebook oldalunkon tájékozódhat, a korábbi beszélgetéseket Youtube csatornánkon is megtekintheti. Kövessen minket és iratkozzon fel!

Mi is az az Out of the Box?

Hogyan váltsuk meg a világot, ha éppen dobozokban élünk? Reményeink szerint majd most kiderül. Az Out of the Box egy olyan virtuális rendezvénysorozat, ami a Dialogue Creatives ötlete alapján az IndaMedia felületein valósul meg. Az esemény házigazdája a Napi.hu.

BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Brand & Content készítette az OOTB megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.

Rovatok