Index Vakbarát Hírportál

Eufória és hétköznapok – 30 éve zárult a rendszerváltás

2020. május 22., péntek 06:27

Harminc éve, az első szabadon választott országgyűlés és az Antall-kormány megalakulásával új időszámítás kezdődött Magyarországon. Lezárultak az euforikus rendszerváltó évek, hogy átadják a helyüket a dolgos és demokratikus hétköznapoknak. Képválogatásunkban ezt a történelmi időszakot idézzük meg, a kísérőszövegek az Országút kulturális-közéleti lap szerzőitől származnak - Jeszenszky Gézától Szekfü Andrásig.

Ugyan ma is történelmi időket élünk a koronavírusnak köszönhetően, de épp ellenkező előjellel, mint harminc éve. 2020 a bezárkózás és lelassulás éve,  ezzel szemben 1990-ben nem csak megnyílt az ország, de olyan sebességgel követték egymást a történelmi események, hogy csak kapkodta a fejét, aki megélte.

Elkezdték kivonni az „ideiglenesen” itt állomásó orosz csapatokat és szabad választásokat tartottak. Megválasztották Göncz Árpád köztársasági elnököt és létrejött az országgyűlés, valamint a kormány. Antall József éppen 30 éve, május 22-én terjesztette elő kormánya programját, mely másnap hivatalosan is megalakult. Létrejött az értéktőzsde és három napra lezárták az utakat a taxisok a benzinárak emelése miatt.

Az elképesztően sűrű időszak hangulatát idézik meg az alábbi képek, ábrázoljanak történelmi eseményt vagy banális hétköznapi jelenetet. A képekhez az online és print lapként is létező Országút szövegeinek részletei társulnak. Van köztük visszaemlékezés, történelmi elemzés és szépirodalmi alkotás egyaránt.

 

A ma megjelenő Országút tartalmáról: „Kivételesen tematikus lapszámot állítottunk össze a rendszerváltás 30. évfordulója alkalmából. Szerzőink részben az akkori és a mai magyar nézőpont összevetésével, a kortárs tapasztalatok (így például Jeszenszky Géza a politikatörténet vagy Alföldy Jenő az irodalomtörténet) alapján értékelik a politikai-társadalmi-gazdasági átalakulást, részben a brit (John O'Sullivan) és a közép-európai szemszögből. Bakk Miklós a román, Petr Orság a cseh, Jacek Karnowski a lengyel rendszerváltoztatást elemzik. Zenetörténész (Csatári Bence a könnyűzene, Windhager Ákos a klasszikus zene oldaláról) és művészettörténész (Mészáros Flóra) is megnyilatkozik, valamint izgalmas szépprózák olvashatók Mezey Katalin, Fehér Béla és Száraz Miklós György tollából".

___

A cikket a Brand & Content készítette az Országút megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.

Rovatok