Index Vakbarát Hírportál

Az okosotthon nem űrrakéta, de akár építhet olyat is

2021. december 2., csütörtök 00:04 | aznap frissítve

Figyeli a fogyasztást, optimalizálja a kintről érkező fény mennyiségét, bekapcsolja a kávéfőzőt – ez csak valamilyen űrtechnológia lehet. Tévedés! Az okosotthon-rendszerek már nem tartoznak a luxuskategóriába. Mutatjuk, miért jó dolog az okosotthon, és milyen egyéb előnyei lehetnek az automatizáláson túl.

Az intelligens épületrendszerek háztartási kategóriája néhány százezer forintos tétel. Ezeket az egyszerűbbnek hívott, de mégis nagyon hatékony berendezéseket úgy alkották meg, hogy az elektromos vagy wifi hálózathoz csatlakozó legtöbb eszközt tudjuk vele automatizálni vagy időzíteni, illetve egyéb funkciókat rendelni hozzá, például mérni a teljesítményét.

Mitől intelligens egy épület?

Az IoT (internet of things) vagyis a dolgok internete leegyszerűsítve azoknak az eszközöknek a köre, melyeket hálózathoz lehet kötni és ezen keresztül képesek vagyunk kommunikálni velük. Az IoT tette lehetővé, hogy a házirányítási rendszerek egyre komplexebbé és személyre szabhatóbbá váljanak.

Az intelligens épületek célja, hogy a fűtés-hűtés, világítás- vagy biztonsági rendszerek egy ingatlanban optimálisan működjenek mind a lakók igényeit figyelembe véve, mind pedig a fogyasztás szempontjából.

Tágabb értelemben ez nemcsak a kényelemről szól, hanem az EU-s irányelvek betartását is megkönnyíti. A szabályozás szerint ugyanis a 2022. június 30. után használatba vett épületeknek közel nulla, azaz maximum 100 kWh/m2/év energiaigénye kell, hogy legyen – ennyi ugyanis a BB minősítés minimum kritériuma.

Ezt az értéket közel nulla energiafelhasználásnak nevezik. A szabályozásban meghatározták a felhasználható építőanyagok, technológiák körét is, például legalább 25 százalékban megújuló energiaforrást kell alkalmazni a hűtés-fűtés és szellőztetés terén.

A szabályozás betartásában nagy könnyebbséget jelent, ha az épületet eleve úgy tervezik meg, hogy intelligens megoldásokkal felügyelik a hatékonyságát. Ez jelentheti a már említett nagyobb rendszereket, mint a fűtés vagy a riasztó, de az olyan egyszerűbb elektromos áramot fogyasztó eszközöket, mint például a kültéri lámpák, egy hűtő vagy a redőny okossá tételét is.

A legtöbb ilyen eszközt a tulajdonosok applikációval tudják módosítani és automatizálni, valamint figyelemmel kísérhetik a fogyasztást, értesítéseket és riasztásokat kapnak a biztonsági rendszertől, például a vízvezeték szivárgásról vagy indokolatlan mozgásról.

Nem csak újépítésű lakásoknál jöhet szóba az okosotthon

Utólagosan is telepíthetünk akár komplex okosotthon megoldásokat, amihez néhány speciális kapcsolót és dugaljat, valamint egy úgynevezett központot kell megvásárolni.

A szisztéma lelke a központ, ami azért felelős, hogy rendszerbe kapcsolja az eszközeinket – érzékelőket és kapcsolókat –, valamint lehetővé tegye, hogy azokat vezéreljük a telefonunk segítségével.

Egy alap okosotthon, ami áll egy központból, redőnyidőzítőből, automatizálható kapcsolóból, már 100 ezer forint környékén beszerezhető. A kivitelezéshez egy villanyszerelőre lesz szükség, aki telepíti az érzékelőket és okosra cseréli a dugaljakat. Ezután a központhoz kapott alkalmazás segítségével be is lehet programozni a rendszerünket.

Ennél egyszerűbb megoldás, ha egy okosasszisztenst vásárolunk, ami az internetre köthető eszközeinket – például okos villanykörtéket, IP kamerát vagy okos porszívót, tévét – tudja akár hangvezérléssel irányítani. Az okosasszisztensek nagyságrendileg 10-50 ezer forintba kerülnek.

Ezt a két külön rendszert egyébként össze is lehet hangolni, amiből pedig egy igazán ütőképes okosotthont lehet varázsolni. A villanyok nem fognak feleslegesen égni, okosíthatja a garázskaput, időzítheti az eddig mezei kávégépét vagy a kerti locsolót, és lekapcsolhatja a gázt távolról is. Kellemesebb, biztonságosabb és főleg hatékonyabb és olcsóbb életet fog biztosítani.

Az új lakás mindig okosabb

Ha építkezik vagy felújít, már előre érdemes gondolkodnia az intelligens épületirányítási megoldásokon, ha pedig vásárolna, olyan lakást célszerű keresni, ami okosotthon rendszerrel felszerelt. A jól kiépített rendszer hosszabb távon is biztosítani fogja a kényelmét és az alacsony fenntartási költséget.

Sosem könnyű lakást venni, esetleg építeni, és leginkább az anyagi vonzat miatt kényszerül az ember kompromisszumot kötni. Míg a használtlakás-piacon alacsonyabb vételárral találkozhat, azok jellemzően rosszabb műszaki, gépészeti állapotban lesznek, mint a közel nulla fogyasztású újépítésűek. A régebbiek esetében a villanyvezetékeket érdemes megnézetni, ha szükséges cseréltetni új, szigetelt rézvezetékekre. Ekkor egyből új okosdugaljakra és kapcsolókra válthat a hagyományos helyett, amihez csak egy központi egységet kell beszereznie, és már kész is a saját okosotthon rendszere.

Ha lakáshitelből tervez újépítésű ingatlant vásárolni, az NHP Zöld Otthon Programban a bőven a piaci kamat alatt maradó kölcsönt is választhatja, ami többek között az MKB Banknál is igényelhető. Elsődleges kikötés azonban, hogy a hitel alapjául szolgáló lakásnak vagy háznak a BB, vagyis a közel nulla fogyasztást kell teljesítenie.

 

Mit érdemes tudni a Zöld Otthon Lakáshitelről?

Az NHP Zöld Otthon Programot az MNB hirdette meg, amelynek keretében a programban résztvevő hitelintézeteknél 2021 októberétől elérhető az NHP ZOP hitel. Az NHP ZOP hitel lényege, hogy kizárólag minimum BB energetikai tanúsítvánnyal rendelkező, és legfeljebb 90 kW/óra/m2/év energiaigényű ingatlanra vehető fel. Mind új lakás vásárlására, mind házépítésre igényelhető, de felújításra nem.


MKB NHP Zöld Otthon Lakáshitel THM 2,6%*, a hitel felvételéhez a fedezetül szolgáló ingatlanra vagyonbiztosítás megkötése szükséges, amelynek értékét a THM mutató nem tartalmazza. A részletes feltételek megtalálhatók az MKB NHP Zöld Otthon Lakáshitel Termékismertetőben, a vonatkozó kondíciós listákban és a Bank hatályos Üzletszabályzataiban. A További információ itt érhető el: https://www.mkb.hu/hitelek/lakashitelek/nhp-zold-otthon-lakashitel.


* A THM meghatározása az aktuális feltételek, illetve a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat. A THM 5 millió Ft összegű, 20 éves futamidejű, új lakás vásárlási célú hitelre került meghatározásra. A Bank a THM számításánál figyelembe vett törlesztőrészlet összegének meghatározása során 30 napos naptári hónapokkal, 8-i szerződéskötési dátummal és 8-i elszámolási nappal számolt. Az MKB NHP Zöld Otthon Lakáshitel kondíciói a kapcsolódó feltételek nem teljesítése esetén módosulhatnak. A tájékoztatás kizárólag a figyelem felkeltést szolgálja, nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek.

BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Brand & Content készítette a MKB Bank megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.

Rovatok