Index Vakbarát Hírportál

Spórolna? Csak egy mobilalkalmazásra lesz szüksége

2022. február 3., csütörtök 00:04

Sokan fogadják meg év elején, hogy ezentúl jobban oda fognak figyelni a pénzügyeikre. Azt azonban már kevesen gondolják át, hogy a költéseiket a mindennapokban hol és milyen módon fogják figyelemmel kísérni. Cikkünkben nekik nyújtunk segítséget. Az új OTP mobilbanki alkalmazás segítségével például könnyedén nyomon követhetjük kiadásainkat, tudatosabban tervezhetjük pénzügyeinket. Aki még nem próbálta ki az újdonságot, érdemes megismerkednie vele, mert március 1-től az OTP Bank kivezeti korábbi mobilbankját, a SmartBank alkalmazást, melynek helyébe az új OTP MobilBank lép.

Folyamatosan kifolyik a kezemből a pénz, jó lenne a jelenleginél kicsit előrelátóbbnak lennem – életünk során ilyen és ehhez hasonló gondolatok sokasága fordulhat meg a fejünkben a pénzügyeinkkel kapcsolatban, főleg ilyenkor év elején.

Ekkor rendszerint megfogadjuk, hogy ezentúl minden egyes forintra odafigyelünk, és bizony tenni fogunk a fölösleges pénzszórás ellen. Az elején ezt talán még be is tudjuk tartani, aztán szépen lassan beindul az év, telnek a hónapok és a pénzügyi tudatosság a karácsonyi pihenéssel együtt feledésbe merül. Ismerős, ugye?

De mi is az a pénzügyi tudatosság?

A divatossá vált kifejezés mögött sokan hajlamosak vagyunk bonyolult dolgokat és folyamatokat feltételezni, amelyekhez csak a pénzügyi szakemberek értenek, a valóság azonban ennél sokkal egyszerűbb. Valójában csak arról van szó, hogy számon tartjuk a bevételeinket és a kiadásainkat, ezek megtervezésével pedig nem költünk többet, mint amennyink van, és még félre is teszünk havonta. A másik „titok” a fokozatosság: nem szabad rögtön óriási és kezdetben megvalósíthatatlannak tűnő kiadáscsökkentési vagy megtakarítási célokat kitűzni magunk elé. Nagyjából ugyanerre jutottak a tavaly nyáron forgatott utca emberével készített videóban megkérdezettek is.

A digitalizáció a pénzügyi tudatosságot is elősegíti?

Mit mond a szakember? Kockás lap helyett applikáció

 „A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet kutatása* szerint a pénzügyekkel kapcsolatos tudásban a magyarok ugyan nincsenek elmaradva az átlagtól, a cselekvés terén ugyanakkor még jelentős tér van a fejlődésre.”

– hívja fel a figyelmet Kökény-Majer Anita, az OTP Bank lakossági internet- és mobilbank szolgáltatások fejlesztéséért felelős vezetője.

Szerinte fontos lenne, hogy figyeljünk napi költéseinkre, lássuk, mikor, mire adtunk ki pénzt, és hol lehetne visszafogni a kiadásokat – ezek az információk segíthetnek a pénzügyeink kézben tartásában. Ma már többféle internetes alkalmazás létezik, ami segíthet ebben: a digitális megoldásoknak és az okostelefonnak köszönhetően egyszerű a dolgunk, nincs szükség kockás papírra, csupán le kell töltenünk egy mobilapplikációt. Az új OTP MobilBank alkalmazás esetében például a Kiadásfigyelő funkciónak köszönhetően belépés után azonnal, szemléletesen ábrázolva láthatjuk, hogy mennyit költöttünk el az adott hónapban, illetve ehhez képest, mennyi szokott lenni az átlagos havi költésünk. Kökény-Majer Anita szerint általában „aha-élmény” formájában már itt tudatosul bennünk az esetleges túlköltekezésünk, ezért a szakértő szerint a funkció használata egy igen hatásos módszere lehet annak, hogy kordában tudjuk tartani a havi költéseinket.

(* A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet a „2020. évi nemzetközi felmérés a felnőttek pénzügyi ismereteiről” című tanulmányát 2020. június 25-én publikálta, amely 26 ország és gazdaság pénzügyi ismereteinek felméréséről szól.)

 

Ég veled SmartBank!

Az OTP Bank lakossági ügyfelei komoly változásra készülhetnek: a hitelintézet március 1-től kivezeti a SmartBank alkalmazást a lakossági ügyfélkörben, helyét az új OTP MobilBank veszi át. A felhasználóknak a kivezetést követően május végéig ugyan továbbra is lehetőségük lesz a SmartBankból regisztrálni az új OTP internet- és mobilbankba, valamint használni a Selfie számlanyitást, de a számláikat már nem érik el a régi mobilbanki alkalmazásban és nem tudják egyéb banki tranzakciókra sem használni a SmartBankot. Érdemes tehát mielőbb regisztrálni az új digitális szolgáltatásokra, ahol a cikkben már említett Kiadásfigyelő funkció mellett számos új pénzügyi funkcióval és kiemelkedő technológiai megoldással teszi egyszerűbbé, kényelmesebbé a napi pénzügyek intézését az OTP Bank.

Az OTP Bank nem lakossági ügyfelei továbbra is tudják használni a SmartBank minden funkcióját.

További információk itt érhetőek el.

A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta. A tájékoztatás nem teljes körű, ezért további részletekről kérjük, tájékozódjon az OTP Bank fiókjaiban és honlapján (www.otpbank.hu) közzétett üzletszabályzatokból és hirdetményekből. #reklám #hirdetés

Az OTP Bank 2021-ben elnyerte a Digitális Jólét Program kiemelkedő digitális hitelintézet védjegyét.

A bank fejlesztéseivel, a Digitális Jólét Programban foglalt elvekkel összhangban, elősegíti a digitális átalakulást, mint átfogó, esélyteremtő társadalmi változást, amelynek középpontjában ügyfelei állnak.

BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Brand & Content készítette az OTP Bank megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.

Rovatok