2022. szeptember 27., kedd 00:05
Az ősz a pihenés, a befelé fordulás, a feltöltődés időszaka, ilyenkor jó elvonulni néhány napra, és élvezni a nyugalmat, a bőséges, ráérős reggeliket, a svédasztalos vacsorákat. Még teljesebb lesz az élmény, ha ezek az étkezések igazi kulináris élményt jelentenek, és az őszi gasztronómiai hagyományokra építkező, szezonális alapanyagokból, kreatívan elkészített fogásokat kóstolhatunk.
Egy őszi, többnapos kikapcsolódás a testnek és a léleknek is kényeztetés. Reggelente nem a telefon ébreszt, a napot kezdhetjük lustálkodással, vagy egy frissítő szaunával, végre van idő a nagy családi beszélgetésekre, az időt pedig szinte csak a kiadós reggeli és a vacsora időpontja miatt tartjuk számon. Ha fontos, hogy ezek az étkezések ne csak a kalória pótlásáról szóljanak, hanem igazi kulináris élményt jelentsenek, érdemes olyan szállodát választani, ahol változatos, az évszakokat és az ünnepeket követő fogásokkal várnak.
A Hunguest Hotels szállodáiban a hűvösebb napok beköszöntével még nagyobb hangsúlyt fektetnek a gasztronómiai élményekre, októbertől kezdődően tematikus kínálattal készülnek a hétvégékre a Hunguest Őszi Gasztrohetek eseménysorozat keretében. Az időzítés a lehető legjobb, hiszen ősz talán a leggazdagabb évszak, ha a különféle alapanyagokra – zöldségekre, húsokra – gondolunk. A hidegebb napokon még fontosabbá válnak a benti közösségi programok, a családdal, barátokkal elköltött étkezéseket pedig megfűszerezik a különleges fogások.
A Hunguest Hotels szállodáiban a hűvösebb napok beköszöntével még nagyobb hangsúlyt fektetnek a gasztronómiai élményekre, októbertől kezdődően tematikus kínálattal készülnek a hétvégékre a Hunguest Őszi Gasztrohetek eseménysorozat keretében. Az időzítés a lehető legjobb, hiszen ősz talán a leggazdagabb évszak, ha a különféle alapanyagokra – zöldségekre, húsokra – gondolunk. A hidegebb napokon még fontosabbá válnak a benti közösségi programok, a családdal, barátokkal elköltött étkezéseket pedig megfűszerezik a különleges fogások. Jöhet egy kis vaddisznó rillette reggelire? Vagy egy szarvaskolbász? A svédasztalon az idén ősszel hat különböző tematika szerint készülnek az ételek, mindegyiket másik szálloda séfje dolgozta ki. A disznóvágás tematika kapcsán a gyulai hotel séfjéhez fordultak, hiszen a „Böllér napok” választéka a békési hagyományokra épít, a vadhúsokat tartalmazó menüt a zalai szálloda séfje állította össze, míg a szüreti ételekhez az egri borvidéken fekvő szálloda főszakácsa volt a megfelelő választás. (Fotó:
Heim Alexandra / HEIMA)
A gasztronómia kínálat összeállításánál a séfek a reggelire is kiemelt figyelmet fordítottak. A bőséges, változatos reggeli a tökéletes nap záloga, megalapozza az egész nap hangulatát. Míg a hétköznapokban, munka előtt a legtöbben csak gyorsan bekapunk valamit, sőt, néha egyáltalán nincs időnk arra, hogy reggelizzünk, a pihenés idején ráérős, kiadós reggelivel kezdjük a napot. A szállodalánc őszi kulináris tematikája a reggeli kínálatban is megjelenik, olyan különleges ételekkel, amelyeket a hosszadalmas elkészítés és a nem hétköznapi alapanyagok miatt szinte soha nem eszünk reggelire. Ilyen például a bárány csevapcsicsa, a szarvaskolbász, a vaddisznó rillette, a mézes-chilis sült tök, a Márton-napi tematika idején a libamáj és libatepertő. Egy kis ízelítő a Hunguest Őszi Gasztrohetek fogásaiból: (Fotó:
Heim Alexandra / HEIMA)
Báránycomb római köménnyel, gyöngyhagyma, zöldfűszeres parázsburgonya - Bárányt a legtöbben csak húsvétkor fogyasztunk, az év többi részében csak nagyon ritkán kerül az asztalra, mivel otthoni elkészítése időigényes, és kell hozzá némi konyhai jártasság. Hazai bárányételeink nagy része régi, erdélyi receptek alapján készül, de tetten érhetők a nagy báránytartó, mediterrán gasztronómiai kultúrák - a spanyol, dél-olasz, görög – eljárásai is. A svédasztalos ételek között a bárány tematikájú hétvégén római köménnyel, gyöngyhagymával, zöldfűszeres parázsburgonyával kínált báránycomb is szerepel. A bárányt sous-vidálva készítik el, és mártással tálalják. (Fotó:
Heim Alexandra / HEIMA)
Szüreti étel: kéksajtos-szőlős bruschetta dióval, serrano sonka chipsszel - A borvidékeken a szüret igazi ünnepnek számított, és számít ma is. Ez az esemény ihlette meg a Hunguest Hotels séfjeit, amikor megálmodták ezt az ételt. A kéksajtos-szőlős bruschetta dióval, serrano sonka chipsszel egy ráérős, bőséges vacsora egyik előétele, amelyben az ősz jellegzetes alapanyagai és a szüreti hagyományok találkoznak. (Fotó:
Heim Alexandra / HEIMA)
Konfitált libacomb, birsalmás káposzta, tepsis burgonya - Márton-napkor sem az újbor, sem a liba nem hiányozhatott az asztalról. Magyarországon Szent Mártonhoz kapcsolódnak a tradíciók: a legenda szerint a szerény misszionárius egy libaólban próbált elrejtőzni, amikor tudomására jutott, hogy püspökké akarják szentelni, de a ludak elárulták őt a gágogásukkal. A konfitált libacomb birsalmás káposztával, tepsis burgonyával ikonikus ősz végi étel. A burgonya libazsírban, szalonnával sütve készül, igazi melengető, hagyománykövető fogás a késő őszi estékre. (Fotó:
Heim Alexandra / HEIMA)
Sütőtökkel és cheddar sajttal töltött csirkemell rántva, sütőtökös rizottó - A sütőtök egészséges, tápláló és ezerarcú étel. Hazánkban a karácsony előtti böjt egyik legfontosabb étele volt a bab, a lencse és káposzta és a gomba mellett, a sült tökből pedig a karácsonyi asztalra is került. A sütőtök sokféle formában szerepel a svédasztalos választékban a tematikus héten. A sütőtökkel és cheddar sajttal töltött csirkemell rántva, sütőtökös rizottóval kerül a kínálatba. (Fotó:
Heim Alexandra / HEIMA)
Sütőtökös cannelloni sajtmártással - A tökfaragás hagyománya gyakorlatilag „visszakerült” hozzánk a Halloween ünneplésével: a 20. század elejéig a falvakban szokás volt, hogy a fiatalok töklámpásokat faragnak, és ezzel ijesztgetik egymást Mindenszentek és Halottak napja idején. A sütőtök tematika izgalmas vegetáriánus fogása a cannelloni, amit sütőtökkel és sajttal töltenek meg, és sajtmártással tálalják. (Fotó:
Heim Alexandra / HEIMA)
Áfonyás szarvassült - Késő ősszel kerülnek terítékre hagyományosan az erdő kincsei: a vadak, a gombák, a pirosbogyós gyümölcsök és az ezekből készült ízletes mártások. A vadhús egészséges, fehérjében gazdag és tápláló, mégis nagyon ritkán készítjük el, mert beszerzése nem egyszerű, sütés, vagy főzés előtt alapos előkészítést igényel. A vadételek megkoronázzák a hűvös őszi és téli estéket – főleg, ha nem kell az elkészítésükkel foglalkoznunk, csak ki kell választanunk a legfinomabb falatokat a svédasztalról. Az áfonyás szarvassült sütőtökpürével és aszalt szilvás, vörösboros barnamártással készül, és a Dunántúl hagyományos étele, a dödölle kíséri. (Fotó:
Heim Alexandra / HEIMA)
Faluvégi finomságok: Böllér-napok - A hagyomány szerint disznóvágást nem lehetett bármelyik nap elvégezni, a hiedelem szerint nem kerülhetett rá sor újholdkor, kedden, pénteken és vasárnap. Igazi közösségi program volt, a családok felváltva mentek egymás házához, és segítettek a munkában. A tematikus Böllér-napokon minden malacból készült finomság megtalálható a svédasztalon. A sült kolbász, a májas hurka és a hagymás vér mellett a hagyományos békéscsabai étel, a cigánka (főtt sertésbelsőségekből készített, hashártyába töltött húsétel) is szerepel majd a kínálatban. A fogást kovászos és csemege uborkával is lehet fogyasztani, paprikás zsírban sült burgonyával, reszelt tormával és többféle mustárral is érdemes kipróbálni. (Fotó:
Heim Alexandra / HEIMA)
Az Őszi Gasztrohetek 2022. október 7. és december 4. között kerülnek megrendezésre a Hunguest Hotels szállodáiban.
A cikket a Brand & Content készítette a Hunguest Hotels megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.